Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Ako živite u posebno visokoj ili širokoj kući, u stanu sa komplikovanim rasporedom prostorija, onda vjerovatno imate i problema sa Wi-Fi signalom.

Česta pojava su tada "Mrtve zone" gdje je high-speed bežični signal jednostavno oslabljen. To može ozbiljno ugroziti vašu upotrebu streaming servisa svake vrste. Ne morate da se zadovoljiti skromnom pokrivenosti - ipak postoji nekoliko načina kojim možete produžiti domet vašeg Wi-Fi signala.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača telefonskih i internet usluga - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Unaprijedite vaš ruter

Vama dostupne mogućnosti ovdje će zavisiti od ISPa - ponuđača sa kojim ste potpisali kupovinu usluga interneta. Neke kompanije su izbirljive te kod korištene opreme instaliranju jeftinije i nekvalitetne uređaje. Najbolje je da provjerite kod vašeg ponuđača ili pretražite stručne forume za podršku karakteristika i izbora opreme koju koristite kod kuće.

Često ponuđači, nakon dugogodišnje upotrebe uređaja, sami ponude alternativu i besplatan prelazak na novu i napredniju tehnologiju. Ako ste koristili isti ruter već neko vrijeme, vaš ISP možda u nudi novije rješenje. Uostalom, ako plaćate za određenu brzinu interneta, onda je njihova odgovornost da vam pruži opremu koja daje najbolje performanse.

 


U našoj rubrici Internet testirajte brzine vaše konekcije i uporedite dostupne ponuđače.
 

Kada pronađete alternativu pošaljite i upit za ponudu.

Zamjena antena na ruteru je još jedna opcija, iako mnogi od novih modela zadnjih nekoliko godina koriste interne antene i nemaju potrebne utičnice za dodatke. Ako imate kompatibilan model ili priliku nabaviti ruter sa vanjskim izlazima - pregledajte vašu priloženu hardversku dokumentaciju uređaja za više detalja. 
Tako možete pojačati signal bežične mreže ili promijeniti joj pravac signala.

Izmjestite ruter

Možda i zvuči očito, ali premještanje rutera je jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje signala u vašem domu. Imajte na umu da većina rutera šalje signale u svim pravcima odjednom, tako bi idealna lokacija vašeg uređaja bila negdje u središtu doma.

Ako to nije u praksi izvodljivo onda ga premjestite što je bliže moguće središtu doma.

Današnji hardverske uređaji dobro emituju Wi-Fi signale ali oni ipak nisu savršeni.
Zidovi, pod, namještaj, ogledala i sve metalni predmeti, štete signalu, tako da su određene prilagodbe unutrašnjeg rasporeda vašeg doma sigurno potrebne. Što su noviji laptopi, tableti i pametni telefoni koje koristite, veće su vjerovatnoće da će za rad sa Wi-Fi na većim brzinama i na većim udaljenostima biti korisniji.

Uređaji za nadzor beba, bežični telefoni i mikrovalne pećnice mogu izazvati smetnje i mijenjati kanal koji koristi ruter.
Mnogi ruteri nude izbor korištenja 5GHz ili 2.4GHz radio talasa; prvi ima više kanala, tako i manje šansi za smetnje, ali i domet signala ne širi daleko.

Preporučuje se također i update firmwarea - zvaničnog softvera kojeg ruter koristi u radu. Ako je noviji softver dostupan za vaš model rutera onda to može napraviti značajnu razliku u mogućnosti opreme i dometu.
Provjerite kod proizvođača rutera ili ponuđača Internet usluga da li postoje raspoložive zakrpe čijom primjenom ćete uspjeti ostvariti napredak kvalitete signala.

Podijelite Wi-Fi sa komšijama

Koliko dobro poznajete ljude koji žive u komšiluku? Jesu li oni stariji penzioneri koji rijetko idu na web i provjeravaju mailove? Ili mlađi ljudi koji vjerojatno skidaju više torrent fajlova istovremeno?
U zavisnosti od odgovora na ta pitanja, možda ćete vam koristiti da dijelite internet vezu sa onima koji žive u okolini.

Ako ste u etažnim naseljima ili stanovima, na primjer, možete imati ruter u prizemlju i vaše komšije negdje iznad vas. Naravno da ovdje mora postojati međusobno povjerenje - to je moguće samo ako poznajete vaš komšiluk dobro a oni koriste odgovarajuće brze veze.  Razmotrite poklanjanje vaše propusnosti u zamjenu za pristup mreži u gornjim sobama kuće.

Shvatite to kao jednu veliku porodičnu zajednicu sa po dva rutera u dvije zgrade - iskoristite ih da ih postavite u skladu s tim. Ako oboje imate dovoljno brze pakete veza onda su uska grla rijetka a zamjenom lozinki međusobno možete udvostručiti šanse dobrog signala bez dodatnih troškova.

Čak i ako ste najbolji drugovi sa ljudima koji žive u blizini, vjerojatno ne želite da njuškaju oko vaših datoteka; provjerite da li ste zadržali kontrolu nad onim čemu oni mogu pristupiti putem vaše kućne mreže kada imaju pristup vašem ruteru. Mrežne postavke na vašem kompjuteru će ograničiti ono što dijelite sa drugima u mreži ali to možda i nije vrijedno rizika ako sumnjate da postoji tinejdžerski haker koji živi u komšiluku.

Uložite u produžni kabal ili dva

Postoje dva glavna pristupa ovdje: Nastavci koji jednostavno ponavljaju originalni signal kroz veće udaljenosti (obično gubi mnogo brzine usput) ili mrežni uređaji koji koriste električne instalacije sistema u Vašem domu za prenošenje bajtova do i od vašeg rutera. Od ove dvije opcije, električne instalacije i umrežavanje je definitivno metod koji trebate koristiti ako to već možete.

Za one od vas koji apsolutno morate koristiti repetitorski pristup, mnoge vrste oprema dostupne tako da odgovore vašim zahtjevima i budžetu. Za nuždu možete čak i iskoristiti stari ruter zajedno sa nekim open source softverom da posluži svrsi. Nakon postavljanja u kratkom roku ćete biti spremni a možete koristiti iste savjeti pozicioniranje uređaja koje smo spomenuli ranije kako bi smanjili smetnje drugih uređaja.

Kao i u svemu, dodatno plaćanje za opremu pristojne kvalitete će Vam se isplatiti na duge staze -  držite se dakle marki poznatih proizvođača.





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!