Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Svjedoci smo društveno političke i ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu. One osnovne naznake oporavka ekonomije nakon žestoke ekonomske krize vidljive su u razvijenim zemljama EU i u SAD-u. Zemlje u regionu (Hrvatska, Slovenija, Srbija) imaju mnogo više problema sa ekonomskim oporavkom, a vrlo slična je situacija i u Bosni i Hercegovini.


 

Piše:
Dr. sc. Enes Sadović
Merkur BH osiguranje d.d.
Rukovodilac službe agencijskog kanala prodaje osiguranja

 

 

No jedno je evidentno. U uslovima otežanog plasmana proizvoda na domaćem i ino tržištu, problema sa likvidnošću i naplati potraživanja, i u uslovima nerješene političke scene u BiH, oni koji su moćniji opstaju i jačaju, a oni slabi propadaju ili bivaju kupljeni od jačih.
Pitanje uspješnog prevazilaženja kriznih situacija leži u adekvatnom planiranju vlastitih prihoda i rashoda. Model važi i za kompanije, ali i za svakog pojedinca i njegovu porodicu.

Kako i na koji način investirati u bolju budućnost i gdje se to najviše isplati?

Prije nepunih 10 godina ulaganja u investicione fondove, kupovinu dionica i oročavanje sa velikim kamatama u bankama bilo je više nego profitabilno investiranje. Samo 10 godina poslije investicioni fondovi ne donose nikakav prinos, a njihova vrijednost je pala između 30 i 50%. Kamate u bankama su došle na nivo nešto veći od 1% godišnje, a dionice u najprofitabilnijim kompanijama poput BH Telekoma i Bosnalijeka su se srozale za 70 i više posto.
Ugledni svjetski makroekonomski analitičari ukazuju da će postepeni izlaz iz recesije biti još narednih 5-10 godina uslovljen niskim kamatnim stopama za štednju u bankama, da se tržište nekretnina još dugo neće vratiti u one visine od prije 10 godina, a da se ulaganja u investicione fondove ne mogu očekivati bez promjene političkog i zakonskog okruženja u BiH.
Šta onda ostaje kao profitabilan oblik ulaganja kompanijama ali i pojedincima?

Naš odgovor i prijedlog je polica životnog osiguranja sa jednokratnom uplatom premije.
Ovaj oblik ulaganja nudi nekoliko važnih stvari:

  1. Osigurana svota pokriva rizik smrti (i bolesti ako se to želi) i time štiti pojedinca ali i kompaniju od nenadanog gubitka važnog uposlenika (ili njegove umanjene radne sposobnosti zbog nastanka teške bolesti).

  2. Osigurana svota je uvijek garantirano veća od iznosa uložene jednokratne premije osiguranja bez obzira na pol i starost osiguranika.

  3. Dobit koja se pripisuje polici na osnovu kvalitetnog ulaganja Merkur osiguranja počinje da se dodaje osiguranoj svoti na kraju druge godine osiguranja (kod ostalih oisguranja to je na kraju treće ili četvrte godine osiguranja).

  4. Otkupne vrijednosti police osiguravaju da bi se, u slučaju krize i potrebe za novcem, uvijek moglo računati sa predujmom u visini od 90% uloženih sredstava u premiju.

  5. Kod predujma ugovarač je dužan da plati dogovorenu kamatu na iznos predujma, ali može da ga vrati kada god to želi i da mu se vrati uplaćena kamata. Ukoliko ne vrati predujam ostaje samo obaveza plaćanja kamate na godišnjem nivou.

  6. Polica životnog osiguranja sa jednokratnom premijom je najbolji mogući kolateral za dobijanje bilo kakvog kredita u bilo kojoj banci bez problema.

  7. Dobit ostvarena ovim ulaganjem nije oporeziva.

  8. Kompanije u FBiH imaju pravo da ulaganje u premiju ovog osiguranja prikažu kao dopustivi rashod u svom poslovanju u toj godini.

  9. Kada se osigurana svota uvećana za dobit vrati u kompaniju po isteku osiguranja (minimalno 5 godina) ima tretman svakog drugog prihoda u godini na koju se  odnosi. Iznos premije je oporeziv, a iznos dobiti ne ulazi u poresku osnovicu za tu godinu.

Na kraju ćemo uzeti primjer hipotetičnog ulaganja ženske osobe, stare 35 godina uposlene u nekoj uspješnoj kompaniji, na period od 5 i 10 godina, i predočiti prednosti ovakvog ulaganja u odnosu na npr. ulaganja u oročenu štednju u banci.
Raiffeisen banka, kao vodeća banka u BIH, nedavno je objavila svoju ponudu za VIP klijente svoje banke kojim nudi fiksne kamate na oročenu štednju kao što slijedi: 

Štednja na 13 mjeseci

Štednja na 24 mjeseca

Do 10.000 KM – kamatna stopa 1,30%

Do 10.000 KM – kamatna stopa 1,80%

Do 120.000 KM – kamatna stopa 1,70%

Do 120.000 KM - kamatna stopa 2,30%

Štednja na 36 mjeseci

 

Do 10.000 KM – kamatna stopa 2,40% 

 

Do 120.000 KM – kamatna stopa 2,80% 

 

U prevodu to znači da ćete za 5 godina štednje (recimo 3 + 2 godine) za uloženih 100.000 KM dobiti za isplatu 113.692 KM. Pri tome u slučaju ranijeg razročenja možete dobiti glavnicu (100.000 KM) i diskutabilan iznos kamate (u najboljem slučaju 1,3% na godišnjem nivou). U slučaju bolesti ili smrti uposlenika njegovi nasljednici ili korisnici po štednoj knjižici (ili oročenom depozitu) imaju pravo samo na glavnicu i kamatu pripisanu za taj period trajanja.

U ranijem dijelu teksta smo naglasili da ekonomski analitičari ne očekuju bitne promjene kamatnih stopa u narednih 5-10 godina (barem ne promjene naviše).

Zbog toga se logično postavlja kao rješenje druga opcija , a to je ulaganje u policu životnog osiguranja sa jednokratno uplaćenom premijom osiguranja. U primjeru ispod ovog navesti ćemo osiguranje života (znači samo rizik smrti i štednju) za žensku osobu staru 35 godina i daćemo premije za trajanje osiguranja od 5 i od 10 godina samo zbog adekvatnijeg uvida u korist za klijenta.

Kod uplate osiguranja života imate sljedeću situaciju: 

Uplata 100.000 KM – trajanje 5 godina

Uplata 100.000 KM – trajanje 10 godina

Garantirana osigurana svota –

110.757,91 KM

Garantirana osigurana svota –

127.806,96 KM

Očekivana dobit –

12.000 KM

Očekivana dobit –

23.000 KM

Kapital po isteku osiguranja-

122.757,91 KM

Kapital po isteku osiguranja -

150.806,96 KM

Ponovo napominjem da ako se desi osigurani slučaj (smrt osiguranika) u bilo kojem trenutku osiguranja Merkur BH osiguranje je dužno da  isplati: Garantiranu osiguranu svotu (110.757,91 KM ili 127.806,96 KM) + do tada pripisanu dobit.

Po isteku osiguranja uplaćeni iznos premije se vraća kao oporezivi prihod u toj godini (100.000 KM), a iznos dobiti (12.000 KM ili 23.000 KM) predstavlja neoporezivi prihod kompanije. 

Uz sve ostale benefite ovakvog aranžmana napominjem da je Merkur osiguranje postalo tržišni lider u segmentu životnih osiguranja u BiH od 2009  godine sa tržišnim učešćem blizu 30%, zahvaljujući prije svega fleksibilnosti i besprijekornom servisu svojih klijenata.

Na kliker.ba u rubrici Osiguranja potražite sve ponude na jednom mjestu i pošaljite upit a sa finansijsko savjetovanje i preporuke pišite nam direktno na [email protected]





Oznake: Merkur osiguranje ,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!