Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Uz dolazak ljetnih dana planiraju se i godišnji odmori. Pojedini građani naše zemlje moći će sebi priuštiti putovanje privatnim automobilom u druge zemlje. Nažalost, neka putovanja ne idu po planu te udobnost godišnjeg odmora u nekim slučajevima poremeti saobraćajna nesreća.

Ne priželjkujući vam to, doznajemo informacije šta učiniti u tom slučaju, kome se obratiti i slično, ali i šta učiniti prije putovanja da “procedura” ne potraje i bude jednostavnija.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

 

Konkretne informacije dobili smo u uredu Biroa zelene karte BiH.

Postupak prijave

U slučaju saobraćajne nesreće u inostranstvu osoba koja upravlja motornim vozilom s BH registracijskim oznakama upućuje se na potrebu da najprije popuni Europski izvještaj o nesreći i po mogućnosti napravi fotografije mjesta nesreće, a potom prijavi i pozove policijska tijela na lice mjesta nesreće. Nakon toga, potrebno je preuzeti potvrdu o oštećenju vozila od nadležne policijske uprave, a osoba koja upravlja vozilom eventualno bi trebala prijaviti štetu nacionalnom birou posjećene zemlje, čiji se podaci nalaze na unutrašnjoj strani zelene karte (“nazivi i adrese Biroa”).

- Po povratku u zemlju, štetni događaj osoba bi trebala prijaviti osiguravajućem društvu kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, objasnili su nam u Birou zelene karte BiH. Kako bi nesmetano putovali u zemlje Sistema zelene karte, koje su navedene na dokumentu “zelena karta”, vlasnici/posjednici motornih vozila trebali bi najprije provjeriti je li osiguranje automobila uredno. Ako ima bilo kakvih sumnji, prije početka putovanja treba kontaktirati osiguravača.

- Vlasnike ili posjednike motornih vozila molimo da uvijek kada putuju u inostranstvo nose sa sobom zelenu kartu, jer je ona dokaz o osiguranju i dokument o postojanju osiguranja od automobilske odgovornosti, a koja daje osiguravajuće pokriće u zemlji u kojoj se putuje, ističu u Birou.

Potpisani Sporazumi

Inače, direktorica Biroa Samira Zijadić istaknula nam je kako je Biro zelene karte BiH osigurao nesmetano kretanje građanima s bh registracijskom oznakom i valjanom zelenom kartom u 45 zemalja Sistema zelene karte, preko potpisivanja tzv Kretskog sporazuma i članstvom u Vijeću Biroa, čije je sjedište u Bruxellesu.

- Ovo je bazični ugovor koji omogućava svaki daljnji oblik saradnje sa zemljama članicama Vijeća Biroa. Jedan od oblika unapređenja te saradnje je i potpisivanje Sporazuma o zaštiti posjetilaca, a do sada je isti potpisan sa devet zemalja, rekla je Zijadić za Dnevni list.
Aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o zaštiti posjetilaca započete su u 2013. te su nastavljene u 2014. i 2015. godini. Kao rezultat tih aktivnosti temeljni sporazumi su ranije potpisani s Crnom Gorom, Srbijom, Turskom, Makedonijom, Hrvatskom, Grčkom, Kiprom, Bugarskom, Albanijom, s time da je u 2015. s Grčkom potpisan samo Opcionalni sporazum.
Naša sagovornica obrazložila je da je svrha Osnovnog sporazuma pomoć oštećenom identificirati osiguravača i dobiti osnovne informacije, dok je svrha Opcionalnog sporazuma obrada štete od predstavnika za štete, na teritoriju BiH, a u skladu sa zakonom posjećene zemlje, odnosno zemlje u kojoj se dogodila prometna nesreća.

Zijadić je najavila da će se ovakve aktivnosti nastaviti i dalje te da su u toku aktivnosti potpisivanja predmetnog sporazuma s još nekim biroima iz zemalja Sistema zelene karte. Po njezinim riječima, Sporazumom o zaštiti posjetilaca može se dodatno olakšati bh građanima u slučaju saobraćajne nesreće u inostranstvu.

- Cilj ovog sporazuma je pomoć posjetiocima koji su pretrpjeli štetu kao rezultat saobraćajne nesreće na cesti izvan svoje države prebivališta u državi koja pripada Sistemu zelene karte. Sporazum nudi više pogodnosti za oštećene osobe, a opseg pogodnosti ovisi o potpisanom dijelu samog sporazuma, odnosno bio on Osnovni ili Opcionalni, tvrdi Zijadić.

Pojednostavljeno rečeno, dodaju u Birou, u slučaju saobraćajne nesreće u inostranstvu, građani BiH se mogu po povratku obratiti Birou zelene karte BiH, sa zahtjevom za asistenciju, ukoliko je šteta nastala od motornog vozila registrovanog u posjećenoj zemlji.

- Asistencija podrazumijeva pribavljanje informacije o drugom motornom vozilu, odnosno osiguravajućem društvu nadležnom za isplatu štete, pribavljanje potrebne dokumentacije (policijskog zapisnika ili druge dokumentacije: medicinske, administrativne i sl.) te obradu štete u BiH, po zakonu posjećene zemlje preko predstavnika za štete, naglašavaju.





Oznake: ASA Osiguranje, Bosna-Sunce osiguranje, Croatia Osiguranje, Merkur osiguranje , Osiguranje, Ponude, Sarajevo osiguranje, Triglav osiguranje, UNIQA Osiguranje ,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!