Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!


Autor: Lejla Softić, dipl.oec. 1 

"Postoji sto ljudi koji teže ka sigurnosti naspram jednog čovjeka spremnog da rizikuje svoje bogatstvo. “
- Džon Pol Geti

Monetarna politika2 širom svijeta postala je prilično nekonvencionalna, a najnekonvencionalnije oruđe su negativne kamatne stope. Takve stope trenutno postoje u evrozoni, Švajcarskoj, Danskoj i Švedskoj. Banke koje drže velike količine gotovine, koje premašuju nivo obaveznih rezervi, nemaju drugog izbora osim da prihvate negativne kamatne stope koje centralne banke nameću, budući da ne bi mogle da drže tolika sredstva u gotovini niti da njima upravljaju. Vremenom, negativan nominalni i realni povrat može podstaći štediše da štede manje, a troše više.T

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

To je zapravo i cilj negativnih kamatnih stopa: u svijetu u kojem ponuda premašuje tražnju, a prevelika štednja za posljedicu ima nedovoljne investicije, kamatne stope su niske, pa i negativne.

               

Negativna kamata3 je kamatna stopa manja od nule, moguća (iako rijetka) situacija u mjestima poput Švicarske, gdje postoji snažna valuta i niska inflacija. U takvim okolnostima banke mogu biti „preplavljene“ depozitima iz inozemstva koji su u potrazi za stabilnom valutom. Da bi odvratile tu „poplavu“, banke mogu plaćati negativnu kamatnu stopu; drugim riječima, zaračunavaju određenu proviziju za držanje depozita.

Odluka Centralne banke BiH4 o uvođenju negativne kamatne stope na dio depozita komercijalnih banaka trebala bi donijeti promjene na BH bankarskom tržištu, u smislu jačeg kreditiranja i privrednog rasta. Odlukom o uvođenju negativne kamatne stope na iznose viškova iznad obvezne rezerve na računima rezervi, CB BiH želi potaknuti komercijalne banke da iskoriste navedena sredstva za odobravanje kredita stanovništvu i poduzećima.

Na osnovu prezentiranih informacija, logično bi bilo očekivati da će mjere monetarne politike uroditi plodom

Međutim, komercijalne banke u BiH ne očekuju značajniji plasman kredita jer smatraju da na BH tržištu ne postoji adekvatan ambijent za značajnije odobravanje kredita stanovništvu i poduzećima, koje u konačnici neće bitnije uticati na stepen naplativosti odobrenih kredita na ovaj način. Sa druge strane, privredni subjekti u BiH očekuju smanjenje kamatnih stopa, kako bi mogli investirati u nove razvojne projekte na profitabilniji način. Slična su i očekivanja BH potrošača koji svoje finansijske potrebe nastoje zadovoljiti korištenjem npr. potrošačkih ili stambenih kredita.

Neke od prednosti i nedostataka primjene negativnih kamatnih stopa5 su:

  • negativne kamatne stope smanjile su inače snažnu potražnju za državnim obveznicama u nekim zemljama EU
  • negativne kamatne stope mogu da doprinesu da kamatne stope budu na niskom nivou što može da podstakne investicije i potrošnju, inače likvidno ograničenih firmi i domaćinstva
  • negativni efekti niskih i negativnih kamatnih stopa može nepovoljno uticati na funkcionisanje tržišta kapitala i finansijsku stabilnost odnosno može erodirati bankarski profit zbog sužavanja kamatne margine (razlike između kreditnih i depozitnih kamatnih stopa) jer banke ne smiju da rizikuju sa negativnim depozitnim kamatnim stopama zbog velikog rizika da će izgubiti depozitnu bazu klijenata
  • negativne kamatne stope mogle bi uticati na finansijske i nefinasijske institucionalne investitore da „previše“ rizikuju tražeći pozitivne prinose.

U ovako nastalim okolnostima pojedine banke u BiH, koje imaju lidersku poziciju na tržištu, već su poduzele odgovarajuće aktivnosti pri proaktivnom upravljanju promjenama na finansijskom tržištu.
Svjesni činjenice da BH privreda treba nove investicije, kao i da vlasnici depozita žele pozitivan prinos na vlastite finansijske resurse, ali nemaju adekvatna znanja za upravljanje finansijskim ulaganjima, na BiH tržištu promovira se finansijska usluga odnosno mogućnost ulaganja u investicijske fondove.

Investicijski fondovi spadaju među najaktuelnije protoke kapitala današnjice u svijetu. Ulaganje u pojedini investicijski fond zavisi od ličnih mogućnosti i preferencija klijenta, te je u cilju donošenja prave odluke potrebno da klijent prije svakog ulaganja sagleda svoju imovinu, potrebe, očekivanja, planirani rok ulaganja i sklonost za preuzimanje rizika.

Kupovinom udjela u investicijskom fondu vlasnici depozita, pod uticajem mjera aktuelne monetarne politike i eventualnog smanjenja kamatnih stopa na depozite ili uvođenja negativnih kamatnih stopa na depozite mogu ostvariti očekivani prinos na vlastita finansijska sredstva. Dakle, kupovina udjela u investicijskom fondu predstavlja novi vid štednje.

Ovo je samo jedan od mogućih načina na koji će uvođenje negativne kamatne stope potaknuti promjene na BH finansijskom tržištu. Na koji način će svi BH tržišni akteri: kreatori monetarne politike, komercijalne banke, berze, investitori, štediše, privredni subjekti i potrošači sagledati sve prednosti i nedostatke uvođenja negativnih kamatnih stopa na depozite, te prihvatiti pozitivne trendove i promjene u načinu upravljanja vlastitim finansijskim resursima, a to znači i prihvatiti određeni stepen rizika, zavisiti će finansijski napredak BH ekonomije.

Ukoliko na BH tržištu svi ili većina tržišnih aktera budu zagovarali status quo,do pozitivnih promjena neće doći, iako su kreatori monetarne politike poduzeli odgovarajuće mjere za unapređenje poslovnog ambijenta u BiH.

U suprotnom, ukoliko komercijalne banke, ali i investitori odnosno štediše proaktivno pristupe procesu promjena u vlastitom načinu upravljanja finansijskim resursima odnosno budu koristili prednosti i šanse koje na finansijskom tržištu pružaju negativne kamatne stope na depozite, te svoje poslovanje i ulaganje blagovremeno preusmjere u odgovarajućem pravcu, od pozitivnih efekata primjene ove mjere monetarne politike koristi može imati sveukupna BH ekonomija.


[1] SoftConsulting s.p. Tuzla,Trg slobode 16 ( BIT Centar), 750000 Tuzla, e-mail: [email protected]

[2] Izvor: http://poslovnainformatika.rs/elektronsko-poslovanje/e-platni-promet/         

[3] Izvor: http://www.vps.ns.ac.rs/Materijal/mat16929.pdf 
[4] Izvor: http://www.vecernji.ba/negativne-kamatne-stope-na-depozite-komercijalnih-banaka-1076853          

[5] Izvor: http://mep.c-g.me/negativne-kamatne-stope-u-eu/ 

 

 





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!