Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Ostvarena aktiva preko jedne milijarde KM, dvocifreni procentualni rast dobiti i kapitala i skoro 100%-tna pokrivenost nekvalitetnih kredita rezervama.

Sparkasse Bank dd BiH već petu godinu zaredom postiže rast veći od prosjeka tržišta u gotovo svim segmentima poslovanja, te je uprkos nepovoljnom poslovnom ambijentu u kojem posluje, kroz ključne finansijske pokazatelje na kraju 2014.g. ponovo dokazala svoju višegodišnju stabilnost i pouzdanost.


Na godišnjoj press konferenciji povodom objave poslovnih rezultata Banke, Sanel Kusturica, Direktor Sparkasse Bank dd BiH, istakao je da je ova banka u odnosu na prethodnu godinu ostvarila rast svih ključnih pokazatelja. «Ostvarili smo rast depozita za 14%, kredita za 4%, aktive za 7,6%, te kapitala za 11%. Naša konsolidovana dobit koja je na kraju godine iznosila 11,2 miliona KM, veća je za 20% u odnosu na prethodnu godinu, čime smo dodatno učvrstili svoje poslovanje. Posebno nas raduje rast u broju klijenata, te visok stepen zadovoljstva koji naši klijenti iskazuju kroz saradnju sa Sparkasse Bank.»

Privredni subjekti su prepoznali Sparkasse Bank dd BiH kao svog dugoročnog, stabilnog partnera i snažnu finansijsku instituciju spremnu da svojim klijentima pruži potrebnu podršku i bude pouzdan oslonac za dalji razvoj biznisa.

Koliko je Sparkasse Bank dd BiH aktivna na ovom polju i koliko ulaže svoje napore u pružanje podrške privrednom i ekonomskom razvoju dokazuje sama struktura kreditnih plasmana. «U 2014. ukupni novi kreditni plasmani su iznosili 433 miliona KM i viši su za 5% u odnosu na godinu prije, a unutar njih više od 70% plasmana odobreno je privredi», objasnio je Nedim Alihodžić, izvršni direktor, te posebno naglasio visok nivo povjerenja stanovništva u brend Sparkasse koji se ogleda, između ostalog, i kroz kontinuirani rast depozita fizičkih lica.

«U protekloj godini ukupni depoziti iznosili su 637 miliona KM, a unutar njih više od 60% depozita čine depoziti građana. Ukupni depoziti su na nivou Banke ostvarili rast od 14% u odnosu na 2013. godinu, dok je cijeli sektor u segmentu depozita rastao 4,5%», zaključio je Alihodžić.

«Dok procenat rizičnih kredita u bankarskom sektoru iznosi 14%, Sparkasse Bank može biti vrlo zadovoljna sa 9,57% rizičnih kredita, a koji su ujedno pokriveni rezervama za rizične gubitke sa više od 97 procenata», istakao je još jedan od faktora stabilnosti i pouzdanosti Sparkasse Bank, izvršni direktor Amir Softić.

Dodao je i da Sparkasse Bank već tradicionalno poseban akcenat stavlja na društveno odgovorno poslovanje. „Nakon majskih poplava pomogli smo klijentima kroz podjelu interventnih paketa pomoći, obnavljali poplavljene domove, učestvovali u obnovi osnovnih škola i mostova... Ono što nas posebno raduje je da na putu naše društvene odgovornosti ostajemo vrlo posvećeni kroz podršku socijalnom poduzetništvu, sportu, marginaliziranim grupama, obrazovanju i zapošljavanju mladih.»

Na kraju konferencije, Direktor Sparkasse Bank, Sanel Kusturica, govorio je o razvojnim planovima Banke.
«Usmjereni smo na daljnji rast tržišnog udjela, visok nivo kvaliteta usluge i razvoj inovacija koje će klijentima dodatno olakšati poslovanje i kroz koje ćemo pokušati zadržati epitet Banke visokozadovoljnih klijenata. U tom smislu, posebno bih istakao jedinstvenu uslugu Slikaj i plati koja se uskoro stavlja u funkciju na sva tri operativna sistema (Windows, Android i iOS), Shop & Fun karticu na 36 rata sa opcijom podizanja gotovine, zatim novu karticu vezanu za multivalutni i štedni račun, mBanking aplikaciju za pravna lica, te uvođenje online izvoda«, naglasio je Kusturica, te zaključio

«Nastavljamo sa značajnim investicijama u razvoj IT-a, kao i u infrastrukturu. Najbolja potvrda za to je upravo nedavna investicija vrijedna preko 3 mln KM u novi objekat u Tuzli, a u kojem će uskoro biti smještena nova regionalna filijala.«


Na slici : Amir Softić, Izvršni direktor, Sanel Kusturica, Direktor Sparkasse Bank dd BiH i Nedim Alihodžić, Izvršni direktor
(sa lijeva na desno).





Oznake: Sparkasse Bank,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!