Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zadužila je Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) da u roku od 90 dana osigura usklađivanje nivoa cijena usluga mobilnih operatera u BiH s cijenama u regionu.

Također, Komisija je zaključila da građani BiH plaćaju najviše cijene mobilnim operaterima što utiče na ukupno ekonomsko-socijalno stanje i privredni razvoj države.

Takvi zaključci proistekli su iz rasprave članova Komisije o Informaciji RAK-a o cijenama usluga mobilnih operatera koju je zatražio poslanik SDS-a Mladen Bosić.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Bosić je na sjednici naglasio da se priča o ovome nikada nije vodila na pravom mjestu i među stručnjacima, posebno u državnim institucijama koje su dužne da štite građane od "zadiranja u njihove džepove"

Podvukao je da su cijene u BiH drastično više, krše se tržišni principi, a za sve je kriva neka vrsta monopola koji su uspostavila tri nacionalna operatera i u tom lancu najviše ispaštaju građani.

Za njega je neobjašnjivo zašto je duplo ili troduplo viša cijena mobilnih usluga u Republici Srpskoj nego u Srbiji, iako je vlasnik telekom operatera isti. 

I u Informaciji koju je RAK pripremio navodi se da je evidentno da su cijene usluga mobilnih komunikacija u BiH iznad cijena u zemaljama regiona, prije svega u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, a posebno su primjetna odstupanja u cijeni pretplate. 

Član Komisije Šemsudin Mehmedović (SDA) je ocijenio da u BiH ne postoji tržišna utakmica jer postoje tri nacionalna operatera koja između sebe imaju dogovorenu ekonomiju iza kulisa, čemu se žestoko treba usprotiviti posebno RAK


Fehim Škaljić (SBB) je izrazio žaljenje što se ovom pričom nije pozabavio RAK i ranije nego je došla od poslanika te je pozvao rukovodstvo RAK-a da predloži izmjene zakona u dijelovima gdje to treba jer je svaki zakon podložan izmjenama. 

Članovi Komisije usvojili su na sjednici Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju za prošlu godinu te su zatražili od Vijeća ministara i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa informaciju o provođenju obaveza BiH prema Energetskoj zajednici uključujući i donošenje zakona o gasu da BiH ne bi trpjela sankcije.

Oznake: BHTelecom, BlicNet, Fiksna telefonija, HT Eronet, Izimobil, Mobilna telefonija, m:tel,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!