Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

U svijetu je 2014. godine izdato više od 2,05 milijardi platnih kartica s čipom, objavilo je poslovno udruženje provajdera pametnih platnih kartica, "Smart Payment Association" (SPA).

Granica od dvije milijarde izdatih kartica premašena je samo tri godine nakon probijanja barijere od milijardu izdatih pametnih platnih kartica.

Podaci potvrđuju da je beskontaktno plaćanje sve popularnije širom svijeta, ali povećanju je najviše doprinio rast na kineskom i američkom tržištu i to u trenutku kada se u SAD bliži trenutak velikog zaokreta, jer će se u novembru tradicionalna odgovornost trgovaca za prevare prilikom elektronske naplate prenijeti na banke.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Beskontaktna tehnologija zastupljena je kod više od 42 posto svih izdatih pametnih platnih kartica u 2014. prema 37 posto u 2013., prenio je portal Banka.hr.

"Entuzijazam prema novim načinima plaćanja, koji su sigurniji i praktičniji, glavni je pokretač rasta beskontaknih plaćanja", rekao je predsjednik SPA Nikolas Rafin i dodao da se očekuje da će se trend rasta nastaviti i ovoj godini.

Pametna platna kartica po izgledu podsjeća na običnu kreditnu ili debitnu karticu, ali se od njih razlikuje jer ima integrisano kolo ili čip sa procesorom i memorijom koji omogućavaju brzu provjeru platežne sposobnosti korisnika i jednostavno obavljanje platnih operacija.

Ovu vrstu kartica je teško falsifikovati, a u slučaju nestanka i gubitka neovlašteni korisnik nije u stanju da je iskoristi zbog sigurnog sistema otkrivanja.





Oznake: Amazon , Internet, Kartice, Maestro, MasterCard, Ponude, Visa, Vodiči ,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!