Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Troškovi roaminga u Evropskoj uniji više se ne primjenjuju od 15. juna 2017., što znači da će Evropljani koji putuju unutar EU moći pozivati, slati poruke i povezivati ​​se na svojim mobilnim uređajima po istoj cijeni kao kod kuće.

Ukidanje maloprodajnih roaming naknada omogućit će potrošačima da nazovu, pošalju poruku i koriste mobilne podatke po istim troškovima kao kod kuće i tokom putovanja u drugu zemlju EU. I prijenos podataka preko granica iz drugih zemalja članica EU bit će po istoj cijeni kao kod kuće.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Predsjednici triju institucija EU-a objavili su priopćenje pozdravljajući "istinsku evropsku priču o uspjehu" i naveli "da Evropska unija povzuje ljude i olakšava živote".
"Od sada", dodaje se u saopćenju, "građani koji putuju unutar EU moći će pozivati, slati poruke i povezivati ​​se na svojim mobilnim uređajima po istoj cijeni kao kod kuće. Otklanjanje troškova roaminga jedan je od najvećih i najopipljivijih uspjeha EU".

Brige o troškovima roaminga su stvar prošlosti i "EU je uspjela pronaći pravu ravnotežu između dokidanja troškova roaminga i potrebe da domaći mobilni paketi budu konkurentni i atraktivni".

Predsjednici navode kako su sigurni da će telekom operatori "iskoristiti mogućnosti koje nova pravila donose u korist svojih kupaca".

Evropski parlament se naporno borio kako bi osigurao da vrijeme koje korisnik potroši u inostranstvu ne bude ograničeno na određeno trajanje, već da se temelji na velikodušnom načelu poštene upotrebe. To znači da ćete, dok god trošite više vremena korištenjem svog telefona kod kuće nego u drugoj državi EU, biti u mogućnosti trošiti kao kod kuće.

Za borbu proitiv zloupotrebe propisa, primjerice kupnjom telefonskog ugovora u zemlji gdje je cijena jeftinija i primjenjuje se prvenstveno u drugoj zemlji, telekomunikacijski operater mogao bi zatražiti dodatne troškove roaminga, gdje upotreba u inostranstvu premašuje upotrebu kod kuće.

Troškovi roaminga bit će eliminirani i na Islandu, Norveškoj i u Lihtenštajnu koji su dio Evropskog ekonomskog prostora.





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!