Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Središnja banka susjedne Hrvatske uvodi novine u bankarsko poslovanje kroz Odluku o sadržaju i obliku u kojem se potrošaču daju informacije prije ugovaranja pojedine bankovne usluge.

Prema toj Odluci, ako građanin Hrvatske uzima kredit, banka će mu ubuduće, i to prije nego što se zaduži, morati prikazati kako bi se povećanje kamatnih stopa za dva posto odrazilo na njegovu mjesečnu ratu.

Također, ako je kredit koji uzima vezan uz stranu valutu, bankari će na konkretnom primjeru morati simulirati za koliko bi mu slabljenje kune prema toj valuti povećalo mjesečne kreditne obaveze.

Nova pravila, kojima se širi opseg informacija koje su kreditne institucije dužne dati potrošačima, na snagu stupa 1. juna. Iako to nigdje ne piše, očito je da je središnja banka ovakvu odluku donijela i kako bi izbjegla reprizu slučaja franak. Jačanje švicarca, podsjetimo, mnoge je dužnike (i) u Hrvatskoj gotovo bacilo na prosjački štap.

- Želja nam je da potrošač bude bolje informiran nego dosad. Stoga smo proširili opseg informacija koje će kreditne institucije morati dati potrošaču, pa neka on sam odluči hoće li uzeti kredit i po kojim uslovima- rekao je sagovornik Jutarnjeg lista iz HNB-a.

Dodaje kako su banke i dosad potrošače morale upozoravati na kursni rizik, ali sada se ta njihova obaveza precizira pa će postojanje rizika morati objasniti i na konkretnim primjerima. Tako će u slučaju uzimanja kredita koji su vezani uz euro, bankari korisnicima kredita morati simulirati šta bi za njihove džepove značilo jednokratno slabljenje kune od 10 posto. U slučaju da se iznos kredita vezuje uz neku drugu valutu, morat će prikazati šta bi za mjesečnu ratu korisnika kredita značilo slabljenje kune od 35 posto.

Uz to, bankari će potrošačima morati prikazati i što bi za njihove mjesečne rate značilo istodobno povećanje kamata i slabljenje kune. Podrobnije informacije morat će dati i o načinu obračuna kamata te o uslovima pod kojima se mogu mijenjati kamatne stope. U slučaju da dužnik dođe u situaciju da više ne može uredno otplaćivati kreditne obveze, banka će mu morati objasniti što ga čeka.

‘Ovo je nedovoljno’

Iako bi nova pravila igre trebala dovesti do jasnijih odnosa između banaka i korisnika kredita, Goran Aleksić, bivši koordinator pravnog tima Udruge Franak, tvrdi da se to neće dogoditi.

- Ovdje nedostaje jedna od ključnih informacija, a to je historijsko kretanje kursa valute koja se nudi kao valutna klauzula - zaključuje Aleksić.

Upozorenja na jasnim primjerima

1. Banka vam mora pokazati kako će vam izgledati rata ako kamatna stopa skoči za dva postotna boda

2. Ako je kredit vezan u stranu valutu, banka vam mora na konkretnom primjeru pokazati koliko bi mu slabljenje kune prema toj valuti povećalo ratu

3. Banka će morati prikazati i šta bi za vaš kredit značilo istovremeno povećanje kamata i slabljenja kune

4. Morati će dati podrobnije informacije o načinu obračuna kamata te pod kojim uslovima se mogu mijenjati kamatne stope

5. Banka će vam još prije sklapanja ugovora o kreditu morati objasniti što će vam se dogoditi ako ne budete u stanju otplaćivati kredit





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!