Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Lombardni kredit spada u vrlo stare kreditne poslove. Ime zahvaljuje italijanskoj pokrajini (Lombardiji) gdje je i nastao. Temelj ovog kreditnog posla je zalog realnih pokretnih vrijednosti. Najčešće je to zlato, nakit, umjetničke kolekcije, numizmatika, vrijednosti papiri i druga vrijedna pokretna dobra.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Lombardne kredite odobravaju banke, ali i specijalizirane institucije (npr. zalagaonice). Osnovicu za ovaj kreditni posao čini tržišna vrijednost založene stvari. U razvijenim tržišnim ekonomijama tržišna vrijednost ovih efekata se formira na berzama. 

Npr. posjedujete oročenje u banaci i banka ti temeljem vašeg oročenja daje lombardni kredit u vrijednosti do 90% iznosa oročenja sa nešto višom kamatom nego što je dobivate na oročenje, na rok koji vama odgovara. 
Iznos kredita zavisi od instrumenta osiguranja koji se blokira (vinkulira) u korist banke do otplate kredita, a kreće se od cca 50%-90% iznosa.

Znači da bi dobio lombardni već trebate posjedovati sredstva.

Također postoji mogućnost, što je kao i ostale uslove kod odobrenog kredita potrebno regulisati ugovorom, da se tokom korištenja kredita, zbog promjene tržišnih vrijednosti efekata traži dopuna zaloga nad založenom stvari.

Prednost ovih kredita je i u činjenici da njegov tražitelj ostaje vlasnik nad založenom stvari. U slučaju ne vraćanja kredita (sa pripadajućom kamatom i troškovima) povjerilac prodaje založene efekte putem licitacije. Iz ostvarene prodajne cijene podmiruje svoja potraživanja.
Ukoliko se prodajom ostvari veća cijena od odobrenog kredita taj iznos pripada dužniku, odnosno vlasniku založene stvari.

Pogledajte ponude lombardnih kredita u našim rubrikama i aplicirajte online >>

 

 





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!