Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

SAGA o kreditima u švicarskim francima često je u prvi plan stavljala navodnu "finansijsku nepismenost" građana koji su se upuštali u takve kredite te kojima su se prebacivali špekulativno ponašanje, neodgovornost i neinformisanost

Izvor: Index.hr

Profesor matematike Toni Milun odlučio je provesti istraživanje o finansijskoj pismenosti bankarskih službenika, postavljajući im osnovna pitanja koja se uče u ekonomskim školama na ekonomskim fakultetima. Na taj je način Milun svjetlo reflektora usmjerio prema drugoj strani priče o švicarcima te provjeri izložio one kojima građani ukazuju povjerenje te s kojima ulaze u dugogodišnje odnose koji uveliko oblikuju njihove živote i svakodnevicu.

Milunovo istraživanje pokazalo je gotovo tragikomično neznanje zaposlenika u hrvatskim bankama. Na primjer, razliku između dekurzivnog i anticipativnog obračuna znao je samo jedan uposlenik, a ostali nisu ni čuli za te pojmove te nisu znali odgovoriti na profesorovo pitanje. Usto, obračun kamata znala je izračunati samo jedna sllužbenica.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Bankari ne barataju osnovnim pojmovima

"Tekući račun je jednostavan ili složen?", upitao je Toni Milun, profesor matematike, predstavljajući se kao potencijalni klijent čak 12 službenika banaka, od kojih njih sedam nije znalo odgovoriti na to pitanje. Jedan službenik rekao je da on je proporcionalan, a drugi da zavisi o broju dana, što nisu tačni odgovori. Jedna službenica rekla je kako nikada nije čula za te pojmove.

U trenutnoj situaciji s kreditima u švicarskim francima, banke odgovornost svaljuju na građane te se često ponavlja da oni nisu dovoljno finansijski pismeni, i da su kod podizanja kredita trebali biti svjesni rizika.

Smatraju da građani trebaju snositi odgovornost zbog svoje finansijske nepismenosti i neodgovornosti. No, ako službenici banaka nisu u stanju izračunati kamatu - a to im je posao - kako mogu očekivati od građana da predviđaju kretanja na valutnim tržištima.

"Kod stambenih kredita, samo su u jednoj poslovnici znali da je obračun složen dok ostali nisu znali odgovor na to pitanje. U dvije poslovnice, službenici su tvrdili da je kamatna stopa konformna što je u potpunosti netačna informacija jer više niti jedna banka nema stambeni kredit uz konformnu kamatnu stopu", objašnjava Milun.

Treba dodati i da, primjerice kod kredita od 100 000 eura na 30 godina upravo zbog prelaska banaka s konformne na relativnu kamatnu stopu, korisnik kredita uz otplaćivanje svog kredita mora vratiti i dodatnih 3 600 eura.



Izračunati anuitet: Gospodine to nije moj posao

Izračunati anuitet ne zna niti jedan službenik. Na nekoliko pitanja u kojima je Milun tražio osnovne informacije, jedan službenik mu je rekao:,"Gospodine, vidim da ste mi došli s matematičkim zadacima. To nije moj posao“.

Kod pitanja o kretanju euribora, službenici su rekli kako nisu stručni govoriti o tome. Milun se pita ako banke ne mogu predvidjeti njegova buduća kretanja, odnosno procijeniti rizik budućeg poslovanja, zašto bi građani onda trebali?

"Bi li se na policama trebao naći hljeb koji umjesto šest kuna košta pet kuna, a koji će možda za osam godina kod ljudi uzrokovati tumor? Isto tako, kredit u švicarcima je izazvao finansijske tumore kod osoba koje su dizali te kredite te kod njihovih obitelji i ostalih osoba u njihovom životu", pojašnjava Milun.

Dodaje da mu dan traje 24 sata, i da nakon odrađenog punog radnog vremena, kada ode u trgovinu kupiti hljeb, ne želi još doma istraživati je li taj kruh opasan ili ne.

"Danas, u 2015. godini, kada je cijeli svijet povezan i kada su mogućnosti za one koji se žele obrazovati ogromne, i kada s obrazovanjem cijela država može postati konkurentnija u cijelom svijetu – mi uvodimo zaglupljivanje“, zaključuje Milun.

 





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!