Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Jedan od ključnih odgovora koji bi trebalo znati prije nego što položite novac na štednju je onaj koji odgovara na pitanje: „Hoće li vam taj novac biti potreban tokom perioda oročenja?“.

Ukoliko ste sigurni da vam novac neće biti potreban i smatrate da ćete biti odlučni u tome da ne dirate svoju štednju u tom periodu, slobodno izaberite neku od klasičnih štednih ponuda koje vam nude domaće banke.

Međutim, ukoliko niste sigurni da vam novac koji stavite na štednju neće zatrebati ili znate unaprijed da vas čeka neki veći finansijski zadatak, možda bi pametnije bilo da izaberete vid štednje koji omogućuje da makar i djelimičnu sumu depozita podignete, a da to ne utiče na kamatnu stopu

Takvih ponuda ima u bankama, pa ih dobro prostudirajte i odaberite onu koja vam najviše odgovara.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

A šta ako je već kasno?

Štediše, naravno, mogu da jednostavno i jednostrano raskinu ugovor i da podignu novac, odnosno da "razoroče štednju". Međutim, odluka da podignete novac iz banke prije nego što je istekao rok oročenja koji ste potpisali u ugovoru može skupo da vas košta.

Za početak, imajte u vidu da je raskid ugovora o štednji za banku nepredviđena situacija.
Zbog toga vam ni jedna banka neće odmah isplatiti novac. Da biste dobili novac prije oročenja morate da podnesete zahtjev, pa čak i u tom slučaju može se desiti da vas banka odbije.
Pojedine banke, naime, u svojim uslovima oročavanja depozita zadržavaju pravo da odbiju zahtjev za raskid ugovora prije roka.  To međutim, možda i nije najgore što može da vam se desi.

Uslovi ponekad mogu da budu tako oštri da, ukoliko raskinete ugovor o štednji, ne dobijete ni marku kamate već samo novac koji ste prvobitno uložili ili da vam se obračuna kamata po kamatnoj stopi kao za štednju po viđenju, što bi vam donijelo mnogo nižu kamatu nego za oročenu štednju

Također, pravila poslovanja nekih banaka obavezat će vas i da platite penale za raskid ugovora i proviziju za gašenje štednog računa, pa možete na kraju izaći iz banke sa manje novca nego što ste inicijalno položili.

Svakako, ukoliko su okolnosti takve da nemate izbora, moraćete da se pomirite sa svime gore navedenim. Ipak, razmislite još jednom na vrijeme o tome za koju vrstu štednje je bolje da se odlučite.





Oznake: Intesa SanPaolo Banka , Bosna Bank International dd, Hypo Alpe-Adria Bank dd , Komercijalna banka ad , Moja Banka, NLB Banka dd , Privredna banka Sarajevo dd , ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, Sberbank BH, Sparkasse Bank, UniCredit Bank, Union banka dd , Vakufska banka dd , Štednja,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!