Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Stopa korištenja fiksne telefonije u Bosni i Hercegovini ima opadajući trend, a na kraju 2014. godine iznosila je oko 22,3 posto, i niža je u poređenju s zemljama Evropske unije.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača telefonskih i internet usluga - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

U BiH u padu korištenje fiksne telefonije i SMS poruka

Istovremeno, veći broj korisnika fiksne telefonije prelazi u korisnike paketa integrisanih usluga, pri čemu postojeći korisnici u paketu dodaju jednu ili više usluga, što predstavlja dodatnu vrijednost operatera.

Za razliku od tržišta fiksne telefonije, na tržištu mobilne telefonije postoji veći stepen konkurencije, s obzirom na to da tri postojeća operatera nude svoje usluge na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ukupan broj prenesenih brojeva u mobilnoj mreži na kraju 2014. godine je prešao 13 hiljada.

Stopa korištenja usluga mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini u 2014. godini procjenjuje se na 93 posto, a tržišno učešće Telekoma Srpske s aspekta broja korisnika mobilne telefonije na nivou BiH, iznosi 42,60 posto, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti telekomunikacija koju je na posljednjoj sjednici razmatrala Vlada RS-a.

Broj SMS-usluga u 2014. godini bilježi pad od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je posljedica povećane upotrebe "messenger" aplikacija (Whatssapp, Google Talk, Viber, Skype ).

Usluge 3G (treće generacije) mobilne mreže na nivou BiH nude sva tri operatera, ali je ta vrsta usluga još uvijek na relativno niskom nivou.

Tržište telekomunikacija u BiH je liberalizovano početkom 2006. godine, a krajem 2014. godine na tom tržištu djeluju Telekom Srpske, BH Telekom i HT Mostar.

Pored pomenutih operatera, krajem 2014. godine na tržištu djeluje ukupno 13 operatera s dozvolom za pružanje fiksnih javnih telefonskih usluga, 85 operatera javnih elektronskih komunikacionih mreža i 71 internet servis provajdera.

 





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!