Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Iako je osiguranje samo jedna od raspoloživih tehnika za upravljanje rizicima sa kojima se susreću pojedinci ili preduzeća, mnoge odluke koje donosimo svode se na izbor između osiguranja i neosiguranja.

Osiguranje nije jeftino, ali je neophodno. U pogledu izbora osiguravača i primjerenog osiguravajućeg pokrića možete donijeti lošu odluku.
Međutim, najlošija odluka je da nemate ugovoreno osiguranje. 

Općenito, greške koje se većinom dešavaju kod ugovaranja osiguravajućeg pokrića odnose se na:

Prvo, koje je potencijalno skuplje, predstavlja neuspjeli pokušaj zaključivanja osnovnog osiguranja, zbog  pojedinca osjetljivog na prevelike finansijske gubitke.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja- brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Ako zaključeno osiguranje nije takvo da štiti pojedinca od mnogih katastrofa kojima je izložen, kompletna životna imovina može biti izgubljena samo jednim neosiguranim rizikom.
S druge strane moguće je zaključiti previše osiguranja, zaključujući osiguravajuće pokriće za neke rizike koje bi bilo efikasnije zadržati, i samostalno snositi eventualno nastale štete po istim. 

Velika teškoća kod zaključivanja osiguravajućeg pokrića odnosi se na to da je moguće učiniti obje greške istovremeno. U suštini mnogi plate određeni - dovoljan - iznos premije za osiguranje da bi zaključili adekvatno i dovoljno osiguravajuće pokriće, a da se pri tome često ne obraća pažnja ili se ignorišu kritični rizici.

Ostavljanjem «neosiguranog rizika» u ukupnom osiguravajućem pokriću, zaboravljaju se bitni rizici, dok su nevažni rizici osigurani. Na ovaj način se plaćaju velike premije za osiguranje koje bi bilo ekonomičnije investirati u neke druge svrhe. 

Treba imati na umu da je polica osiguranja mjerilo odnosa prema imovini koju posjedujemo ili njome upravljamo, te odnosa prema našim najdražima.

Osiguranje je integralni dio finansijske odgovornosti svake osobe.
Premije osiguranja, u odnosu na vrijednosti koje se osiguravaju, izražavaju se u relativnim vrijednostima, a štete koje se dešavaju u realnim.

Iz svega navedenog lošije osiguranje i polica je bolje od nikakvog.

Ne možete se smatrati krivim ako ne možete zaključiti kvalitetno i adekvatno osiguravajuće pokriće. Međutim, krivi ste ako na osiguranje niste uopšte ni mislili. Kada se odlučite za osiguranje, odvojite vrijeme za razgovor sa prodajnim zastupnikom kako biste dobili pune informacije o rizicima koji su obuhvaćeni osiguranjem te eventualnim isključenjima.

Izvor: www.triglav.ba

 





Oznake: Triglav osiguranje,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!