Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Izgledi za rast u 2014.godini su potreseni štetama od poplava koje su se desile sredinom godine, ali se BDP oporavio prešavši u zeleno područje već u trećem kvartalu 2014. Prognoze za 2015.godinu izgledaju obećavajuće, s tim da investicije, izvoz i stabilna potrošnja domaćinstava imaju najveću ulogu.
Fiskalna kretanja će biti uglavnom obilježena ishodom političkih pregovora i pregovora o novom aranžmanu MMF-a, navodi se u istraživanje Erste Grupe/Sparkasse Bank dd BiH o makrokonomskim izgledima BiH.

 Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>


Ključni zaključci u analizi:

  • 2015. godina bi trebala biti ohrabrujuća, sa glavnim napretkom koji dolazi sa strane investicija (rekonstrukcija poplavljenih područja) i izvoznog sektora (više obećavajuci izgledi za rast za glavne trgovinske partnere). Potrošnja domaćinstava treba da održava svoju ulogu podrške, dok očekujemo postepeni pad javne potrošnje.

  • Putanja inflacije će biti uglavnom oblikovana efektom niske baze, slabljenjem efekata niske cijene hrane, intenziviranim investicionim aktivnostima i povoljnim kretanjima na tržištu rada. Ovi faktori bi trebali prevagnuti slabe pritiske na strani troškova (prvenstveno pada cijena nafte) tako da očekujemo da se inflacija vrati natrag u pozitivno područje, sa prosjekom od 1,5% kao našom najboljom pretpostavkom.

  • Na međunarodnom frontu očekujemo stabilizaciju C/A balansa, uz podršku obećavajućeg izvoznog performansa, s obzirom na slabljenje posljedica poplava i povoljnije ekonomske izglede za glavne trgovinske partnere. Na strani finansiranja očekujemo jači FDI uticaj, sa nekoliko projekata koji su već u pripremi.

  • Monetarni izgledi za 2015. su obilježeni očekivanim oporavkom korporativnog kreditiranja i nastavak robusnog performansa kreditiranja stanovništva. Također očekujemo poboljšanje pokazatelja finansijske stabilnosti, iako ne možemo isključiti neke rizike za NPL koji dolaze iz slabijeg performansa korporativnog sektora u drugoj polovini 2014. (kao rezultat šteta od poplava).

  • Program podržan od strane MMF-a je donio neke rezultate, ali je dinamika fiskalne konsolidacije usporena izborima u oktobru 2014. i štetama od poplava. U 2015. fiskalni performans će u velikoj mjeri ovisiti o politickoj situaciji; bez dogovora u koaliciji u prva tri mjeseca ove godine, očekujemo da će plan reformi doći u fokus tek u drugoj polovini godine.

 





Oznake: Sparkasse Bank,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!