Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Iako su mjesečna rata i kamatna stopa ono što većina banaka ističe u prvi plan, važno je znati da kod mnogih pozajmica obično postoji još nekoliko dodatnih troškova, o kojima se često govori tek naknadno, a koje nikada ne bi trebalo zanemariti u razmatranju ukupnog troška kredita.

Bez obzira što troškovi, poput naknade za obradu kredita i održavanje kreditne partije, premije za osiguranje života ili osiguranja od gubitka posla generalno nisu veliki, riječ je o naknadama koje kamatnu stopu kod stambenih kredita mogu da povećaju čak za 0,5 odsto, a Vaša mjesečna izdvajanja za 40 do preko 100 KM. 

Kod svakog kredita neophodno je uvijek voditi računa da niske ili nepostojeće naknade ne budu zamjena za previsoku kamatnu stopu - na taj način ove, naizgled pogodnosti, gube svaki smisao.

Pojedine banke neke od naknada prikazuju mimo svoje kamatne stope, a sve u namjeri da im kamata zvuči što atraktivnije. 

Zbog toga, preporuka naših savjetnika je da prilikom razmatranja različitih ponuda, uvijek tačno znate šta je sve obuhvaćeno kamatnim stopama ili ratama koje upoređujete. Samo tako možete dobiti i  pouzdan zaključak. 

Za premiju životnog osiguranja (što je često uslov za povoljniju kamatu kod stambenog kredita) mjesečno je potrebno izdvajati određene iznose, a veoma često tu je i premija za osiguranje od gubitka posla koje mnoge banke naplaćuju jednokratno i to iz samog kredita koji klijentu isplate. 

Važno je znati da se sva iznenađenja glede pomenutih naknada mogu izbjeći pravilnim izborom banke i saradnjom sa finansijskim partnerom koji je uvijek spreman da otvoreno govori o svojoj ponudi i da pravilno predstavi sve uslove svojih usluga.





Oznake: Vodiči ,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!