Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Probudili ste se, pojeli doručak i uzeli stvari, izlazite iz stana i idete prema mjestu gdje ste jučer parkirali automobil. Priđete bliže i vidite da nešto nije kao inače. Fali vam registarska tablica na autu!

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Tablicu vam je mogao neko ukrasti, ali je mogla i sama otpasti tokom prethodne vožnje, zbog lošeg okvira na primjer. Konkretno znamo za slučaj kada su se početkom godine, tokom veće količine padavina, stvarale velike lokve na cestama u koje su vozači ‘ulijetali’  brzinom od 15-ak km/h i naknadno shvatili da im je tako ‘brzi’ ulazak u lokvu izbio tablicu iz svog okvira, te im tako prouzrokovao troškove i nove posjete državnoj administraciji.

Možda vam se nikad nije dogodila situacija da odjednom nemate tablice, bilo zbog krađe ili što je sama otpala, ali dobro je znati koliko bi trajao proces dobivanja novih tablica i šta očekivati.

Postupak je sljedeći: morate odmah prijaviti gubitak ili krađu registarskih tablica nadležnoj policijskoj upravi ili stanici na čijem su području tablice ukradene ili izgubljene. Gubitak registarskih tablica možete prijaviti i nadležnom tijelu koje vozilo vodi u evidenciji.
Kako bi vam se izdale nove registarske tablice, podnosite zahtjev policijskoj upravi ili stanici, koja je vozilo registrovala.

U slučaju da vam nedostaje samo jedna registarska tablica, izdaju vam se tablice sa novim registarskim brojem. Izuzetak je ako želite isti registarski broj, u kom slučaju se nakon 30 dana od prijave nestanka mogu dobiti pločice istog broja (računajte da vozilo ne smijete koristiti dok nije zakonski dobro obilježeno - obje registarske pločice na vozilu ili potvrda policijske stanice).

Kada izgubite tablicu ili vam je ukradena, morat ćete potrošiti dosta svoga vremena i energije u borbi sa državnom administracijom. Policijski službenik vam izdaje potvrdu sa kojom se stare tablice odjavljuju u matičnoj policijskoj stanici, nakon čega dobivate nove tablice uz koje ide i nova saobraćajna dozvola, novi zeleni karton, te novi unos u knjigu vozila.

Zvuči kao prilično jednostavan postupak, kada bi bila riječ samo o jednom mjestu koje morate posjetiti. Nakon što vam policijska uprava izda potvrdu o krađi ili gubitku registarskih pločica, morate otići u stanicu za tehnički pregled gdje će vam unijeti podatke u novu saobraćajnu dozvolu i gdje dobivate novi unos podataka u knjižicu vozila. Nakon toga ponovo morate u policijsku stanicu kako bi unijeli nove podatke u bazu i sve ovjerili pečatom. 

Kao šlag na kraju, morate napraviti i novo auto osiguranje kako bi vam izdali novi zeleni karton (najbrže vam je doći doma i riješiti auto osiguranje online putem kliker.ba bez ponovnog trčanja u poslovnicu, čekanja i povlačenja hrpe papira za sobom).


Vrijeme i novac koje možete uštedjeti odnosi se upravo na online ugovaranje auto osiguranja.

Uporedite, ugovorite i uštedite s portalom kliker.ba, i to iz svoga doma. Pri tome vam i naš kalkulator obaveznog osiguranja može pomoći >>





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!