Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Imate li želju ili potrebu da sačuvate brzi internet koji ćete koristiti kasnije?

Većina paketa dolazi sa ograničenim brzim internetom i ukoliko potrošite prije vremena, može vam se desiti da u trenutku, kada vam to bude bilo potrebno, zaista ne budete mogli objaviti ili poslati neki veoma važan dokument, fotografiju ili video.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača telefonskih i internet usluga - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Ako prekoračite dozvoljenu količinu podataka na koju ste se pretplatili, ono što dobijate jeste brzina sa kojom možete normalno komunicirati putem svih komunikacionih platformi, ali ako vam u kojem slučaju bude potreban brzi internet naći ćete se u problemu.

Upravo zbog toga vam predlažemo sljedeće „trikove“ pomoću kojih ćete sačuvati potrebne megabajte.

Prije svega, obratite pažnju na pretraživače koje koristite. Svaki put nakon pretraživanja obrišite historiju, a potrebno je i da instalirate najbrži pretraživač. Stručnjaci preporučuju da to bude Opera web, u kojoj također morate brisati sve prethodne pretrage, jer usporavaju rad telefona, a samim tim i učitavanje stranica koje su vam potrebne u datom trenutku.

Iako ste nebrojeno puta čuli da slika znači hiljadu riječi, nažalost, fotografije otežavaju učitavanje, te svaki put kada „bezazleno“ pregledate stranice ili čitate novine najbolje bi bilo da isključite učitavanje bilo kakvih fotografija ili video sadržaja.

Jedna od najbitnijih stvari o kojima se u posljednje vrijeme često priča jesu reklame. Skoro sve stranice, blogovi ili društvene mreže sadrže neke od reklama koje vam bespotrebno „iskaču“, oduzimaju vam vrijeme, ali i dragocjene megabajte. Za skoro sve pretraživače, na Google Play Store-u, imate mogućnost za preuzimanje Ad Blok ekstenzija, koje će spriječiti njihovo preuzimanje, smanjiti opterećenje memorije vašeg pametnog telefona, ali i potrošnju interneta.

Posljednje, ali možda i najvažnije, jeste da blokirate Flash. Ukoliko primjenite ovaj savjet, smanjićete gomilu skoro pa bespotrebnih podataka, koje će istrošiti vaš paket brzog interneta, a u suštini vam neće mnogo pomoći oko svakodnevnih posjeta stranicama ili slanja mailova. Instaliranje flash block-ova će vam u svakom slučaju pomoći, a aplikacije su dostupne za većinu pretraživača, pogotovo ako su u pitanju Firefox ili Google Chrome. Onemogućavanjem flasha moći ćete kliknuti na bilo koji flash sadržaj za pregled, koji bi u suprotnom bio preuziman od strane vašeg telefona.

Nadamo se da smo vam pomogli, a budući da je količina brzog interneta skoro uvijek oganičena, sačuvajte svoje dragocjene megabajte za bitnije stvari. Nikada ne znate kada će vam biti potrebni, a u svakodnevnom čitanju vijesti i posjećivanju društvenih mreža, navedene aplikacije ili dodaci, vam nisu neophodi.

blog.mtel.ba

 

Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!