Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Zima je pred vratima. Službeno, doduše, počinje 21. decembra, no već su sada dani hladni, a noći duge.

Vremenske prilike će u razdoblju koje slijedi biti nepredvidive, pa pojave koje sa sobom donosi zima, poput snijega i leda, neće biti nimalo jednostavne. Na isti način na koji se u tom razdoblju pobrinemo za sebe, valja nam se pobrinuti i za vlastiti dom. 

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>


Evo nekoliko jednostavnih savjeta, kako biste sigurno i uz što manje briga preživjeli ovogodišnju zimu:  

  • Sigurna okolina doma: Očistite vrt, terasu ili balkon: vrtni namještaj, lončanice i igračke ne ostavljajte vani. Jak vjetar ih može otpuhati i na taj način slomiti, oštetiti ili čak uništiti vaše ili tuđe stvari. Obrežite grmlje i grane, jer su one zbog zimskih prilika same po sebi krhkije i mogu se slomiti pod dodatnom težinom i pri tome oštetiti vaš dom ili automobil.

  • Krov nad glavom: Provjerite crijep na krovu: pravovremeno zamijenite napukle ili razbijene crjepove da ih vjetar ne otpuše i tako ošteti vašu ili tuđu imovinu.

  • Čisti odvodi: Prije početka prave zime, očistite sve odljeve i žljebove. Pospremite i ispraznite sve vanjske gumene cijevi. Sve vanjske slavine koje su izložene hladnoći, omotajte izolacijskim materijalom.

  • Voda = led: Pobrinite se da nigdje vani ne ostane voda koja će se zbog niskih zimskih temperatura smrznuti, pa može uzrokovati štetu.

  • Neka vam bude toplo: Da vam doma doista bude ugodno, preporučujemo vam da provjerite funkcioniranje vašeg sistema grijanja. Nitko, zasigurno, ne želi da mu usred zime otkaže sistem grijanja. Redovni servis obavite jednom godišnje kako bi grijanje dobro, ispravno i sigurno funkcionisalo tokom zimskih mjeseci, jer je poznato da se baš zimi dogodi veliki broj požara, koji su, najčešće, posljedica nepravilnog funkcionisanja ili lošeg održavanja sistema grijanja.

  • Dobar majstor: Potražite dobrog vodoinstalatera i električara i stalno imajte pri ruci njihove kontakte.

  • Neka ugodna atmosfera bude ujedno i sigurna: Prije nego što prvi put upalite kamin, provjerite je li dimnjak  prohodan. Pažljivo postupajte sa svijećama. Nikada ne ostavljajte upaljene svijeće ili otvorenu vatru u prostoru koji ćete napustiti. Svijeće uvijek postavite na nezapaljivu podlogu, na dovoljnoj udaljenosti od zavjesa, papira i ostalih zapaljivih materijala. Nemojte dopuštati djeci da se igraju sa svijećama ili da ih koriste bez vašeg nadzora.

  • Pažnja, poledica: Zimi se možete vrlo lako okliznuti na zaleđenim površinama, što može uzrokovati teške i kobne povrede. Redovito čistite pristup domu, pri čemu možete koristiti sol ili pijesak tako da ga posipate po zaleđenim površinama.  

  • Imajte uvijek pri ruci: džepnu svjetiljku, dodatne baterije, prvu pomoć  i …

  • Dobra polica osiguranja. Ukoliko se budete držali prethodnih savjeta, učinit ćete puno za uredno održavanje i siguran boravak u domu, ipak, ne zaboravite i na odgovarajuće osiguranje, koje vam može olakšati mnoge nepredvidive probleme.  

Izvor: Triglav.ba

 





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!