Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Na žalost naših građana talas svjetske ekonomske krize pokucao je i na vrata Bosne i Hercegovine. U takvim kriznim situacijama svaka vlada u saradnji sa sindikatom i poslodavcima  se okuplja i donosi plan prevazilaženja te situacije.

Piše:
Dr. sc. Enes Sadović
Merkur BH osiguranje d.d.
Rukovodilac službe agencijskog kanala prodaje osiguranja

 

 


Ovaj članak ne želi da se bavi tim makro planom nego želi da to prenese na našu mikro sredinu tj. na svaku porodicu ili pojedinca u BIH.

Kako i na koji način svaki naš građanin može da odgovori na ovu finansijsku krizu i da je što bezbolnije preboli? 
Kako sačuvati vlastito radno mjesto je prevashodni zadatak svakog onog ko već radi! Kako naći posao i time se finansijski osigurati za duži rok? Kako pametno uložiti sredstva koja vam stoje na raspolaganju?

Kod ove dileme pokušati ćemo vam olakšati određene stvari preporukama koje lako možete provjeriti u praksi. Višak novca koji imamo možemo :

  1. uložiti i oročiti u banku
  2. uložiti u kupovinu nekretnine koju ćemo iznajmljivati ili koristiti
  3. uložiti u dionice na berzi
  4. uložiti u pokretanje vlastitog novog biznisa ili uložiti u policu životnog osiguranja sa elementima štednje. 

Da je ovo posljednje ujedno i najbolje rješenje u ovom trenutku govori nekoliko činjenica.
Šta je prosječnom građaninu u najtežim trenutcima najvažnije?

Velika većina će se složiti sa mnom  da su to zdravlje, porodica i finansijska neovisnost. U ovom trenutku jedini jedinstven odgovor za sve tri vrste briga, gore navedenih; nudi životno osiguranje sa elementima štednje.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja- brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Naime, polica životnog osiguranja sa pokrićem teških bolesti nudi finansijsku kompenzaciju u slučaju nastanka bolesti u iznosu cjelokupne osigurane svote bez obzira koliko ste rata premije osiguranja do tada platili.
Znači dobijete novac kojim možete sami platiti ili definirati način izlječenja.
Naglašavam, neovisno o postojećem modelu državne zdravstvene zaštite u kome se nalazite ako ste uposleni.
U slučaju, ne daj Bože, smrti vaši nasljednici (korisnici na polici) bi dobili jednu ili dvije osigurane svote (u slučaju smrti usljed nezgode). To ne vraća ljudski život, ali omogućava onima koji ostaju (porodici) lakše prevazilaženje teških trenutaka.

I najposlije, već je i pticama na grani jasno, da se od penzije ne može dostojno živjeti i da se mora svaka osoba pripremiti za taj trenutak tako što će imati ušteđen novac za trenutak kada ode u penziju. I to nudi životno osiguranje, jer se uz osiguranu svotu na kraju osiguranja nudi i pripisana dobit, koja može biti kod dugoročnih osiguranja i veća od uloženih sredstava. Zakon o osiguranju je predvidio da to mora biti minimalno 85 % od ostvarene neto dobiti osiguravajućih društava i to garantuje osiguranicima da će njihov uloženi novac biti uvećan. Upoređivati to sa ulaganjem (štednjom) u banci, berzi, trgovini nekretninama ili novom biznisu znači dati ogromnu prednost ovoj investiciji.

Za sve druge oblike štednje potreban vam je ozbiljan novac (velike svote) ili veliko znanje da bi postigli rezultat koji vam životno osiguranje garantira. Jedino životno osiguranje možete plaćati mjesečnim uplatama od prosječno 50-100 KM i imati sve ono ranije navedeno.



Pri tome ne treba zanemariti vrlo važnu činjenicu da se starosna struktura stanovništva kod nas i u svijetu bitno promjenila u posljednjih 10 godina. Svijet stari. Prema istraživanjima koje je radio UNDP do 2050 godine u svijetu će biti preko milion staraca starijih od 100 godina. Po ovom istraživanju u kategoriji preko 65 godina će biti 16 ljudi na jednu novorođenu bebu. Potvrdu ovom daju statistički podaci o natalitetu i mortalitetu u BiH, te o zaključenim i razvedenim brakovima.

Podaci za FBiH govore da je u 2011. godini rođeno samo 1020 osoba više od onih što su umrli a da je zato razvedeno za 2% više brakova od onih koji su sklopljeni.
Podaci za RS su još gori. U tom entitetu je 2011. godine umrlo 4.077 osoba nego što ih se rodilo a razvedeno je za 4,30% više brakova nego što ih je zaključeno.

Iz svega ovoga jasno je da se u budućnosti nećemo moći osloniti na svoju djecu (jer je nemamo ili imamo nedovoljan broj), a osloniti se na PIO znači živjeti život nedostojan čovjeka. 

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja- brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>



Oznake: