Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!


U potrazi smo za uštedama na svakome koraku. Pročitajte kako, prema njemačkoj studiji, najefikasnije možete voziti vaš automobil uz manju potrošnju.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Redovno održavanje
Automobil se mora redovno održavati, a vi biste se trebali pridržavati malih smjernica u vožnji kako biste trošili manje goriva. Vozilo će imati duži vijek i moći ćete duže voziti bez straha od neželjenih kvarova u neočekivanim trenutcima. Brinite o svome vozilu na način da redovno mijenjate potrošne dijelove i ulje u motoru. Ako su svjećice prljave, filteri za zrak začepljeni te se javljaju slični problemi, potrošnja goriva se povećava. Pravilnim održavanjem štedite do 4% goriva.

Kupovina guma
Ako se niste odlučili na skupu opciju ugrađivanja plina u automobil čime biste dugoročno uštedili čak 30%, možete uštediti prilikom kupovine guma. Od 2010. godine proizvođači guma obvezni su na gume stavljati energetske naljepnice kojima kupcima daju informacije o uštedi goriva, nivou buke i držanju gume na mokroj cesti, pa savjetujemo da uzmete one koje pridonose uštedi goriva uz solidno prijanjanje po mokrom.

Pritisak u gumama
Propisani pritisak u gumama sa čestim provjerama donijeti će vam do 5% uštede na gorivu, jer ukoliko guma ima prenizak prtisak, ima veći otpor pri kotrljanju pa uzrokuje i veću potrošnju.

Grijanje u autu
Često se događa da ujutro na putu za posao čekate u gužvi, čime motor u praznom hodu, također troši gorivo bez obzira što miruje. Imajući u vidu štednju bolje ga je ugasiti. Ukoliko vam nije hladno i vozite se na kratkim relacijama, nemojte paliti grijanje u automobilu, jer dok se zagrije, stići ćete na odredište. Na putovanjima sa dužim relacijama, grijanje držite na nižim temperaturama jer vam grijanje klimom povećava potrošnju za oko 3%. Naravno, ukoliko imate noviji automobil sa start-stop sistemom, ne morate brinuti za trošenje goriva jer ovaj sistem, zavisno o vozilu, pridonosi uštedi goriva od 5 do 10%.

Aerodinamičnost
Dobar savjet je skinuti nosač sa krova jer time vozilo dobiva na aerodinamičnosti i troši oko 5% manje goriva. Otvorenim prozorima, pri brzinama većim od 50km/h, stvarate otpor i povećavate potrošnju.

Težina automobila
Prilikom točenja goriva nemojte puniti rezervoar do vrha - lakši auto zahtijeva manje energije za kretanje pa troši i manje goriva. Iz istog razloga iz automobila uklonite stvari koje vam ne trebaju svakodnevno jer svakim kilogramom manje štedite na potrošnji. Na svakih dodatnih 50 kilograma potrošnja se povećava za 1% do 2%.

Točenje goriva
Točite li gorivo velikom brzinom rezervoar će primiti manje jer dolazi do rasprskavanja i isparavanja, a brojač pumpe će izmjeriti više od realne količine natočenog goriva. Kada vam finansije to dopuštaju, točite gorivo kada je rezervoar već poluprazan/polupun. Ako točite kada je rezervoar skoro prazan i pun zraka, ono gorivo koje točite i ono koje je preostalo u rezervoaru brže isparavaju - nepotrebno gubite određenu količinu. Dati ćemo vam i mali savjet da izbjegavate benzinske pumpe na kojima se upravo dovezla cisterna za točenje goriva. Zašto?
Gorivo se prilikom punjenja rezervoara miješa i tako se na površinu podiže nečistoća sa dna koja će vrlo vjerovatno ući i u vaš rezervoar.

Okretaji motora
Pripazite i na brzinu, odnosno za uštedu pazite da su vam obrtaji motora dizelaša na 2.000 i 2.500 za benzinske motore, te vozite između 75 i 90 km/h uz mjenjač pozicioniran u petoj brzini, naravno tamo gdje je dozvoljena takva brzina.


Stil i brzina vožnje
Kada naglo ubrzavate trošite više od 20% goriva nego kada vozite mirno i staloženo. Pratite prometnu situaciju ispred sebe i prije nego počnete kočiti, pustite papučicu gasa. Tempomatom održavajte brzinu, no ušteda se ostvaruje samo na ravnim etapama ili nizbrdicama, dok na uzbrdicama zapravo povećava potrošnju goriva. Za vožnju sa automatskim mjenjačem po nizbrdicama, prebacite u brzine 3, 2 ili 1, te kočite motorom umjesto trošenja diskova kočnica.

Svjetla
Poznato je i da svjetla utieču na potrošnju goriva, ali u kojoj mjeri? Njemačka istraživanja pokazala su kako utieču na potrošnju do 3 dL goriva na 100 kilometara. Zašto je to tako? Kako bi sijalice od 100 Watta svijetlile, motor mora proizvesti više struje, što će i učiniti jačim magnetiziranjem alternatora koji zatim stvara veći otpor i troši više goriva.

Vožnja autoputem
Kada se vozite autoputem sjetite se jednog starog trika profesionalnih vozača za ostvarivanje manje potrošnje. Odaberite automobil koji se kreće brzinom koja vama odgovara i vozite iza njega na pristojnom razmaku. Dobro je pozicionirati se iza većeg vozila, npr. kombi, autobus ili kamion sa zatvorenim tovarnim prostorom, jer veća vozila stvaraju zračni tunel i smanjuju otpor zraka vašem vozilu koje se kreće iza njih - čime se smanjuje vaša potrošnja (a možda izbjegnete i koji radar).

Motorno ulje
Prilikom održavanja automobila imajte na umu da morate izabrati motorno ulje koje ne stvara veću potrošnju. Nemojte kupovati najjeftinija ulja sumnjive kvalitete već pogledajte testove i odaberite najbolje za svoj automobil uz povoljnu cijenu.

Njemački naučnici dali su svoje mišljenje i rezultate, a mi se nadamo da ćete poslušati naše savjete za vožnju i tako uštediti. 

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>
 




Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!