Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Banjalučanka Marinela Keranović, diplomirani ekonomista, već četiri godine radi kao zastupnik u osiguranju. Poslije završenog fakulteta nije čekala skrštenih ruku već se okušala u auto osiguranju

Spisak obaveza je prilično dug, od uzimanja vozila od klijenta do pribavljanja obimne dokumentacije, plaćanja troškova do registracije. Taj zadnji korak obično je i najteži. Usred noći Marinela ustane da bi stala u red ispred banjalučkog CJB, a nerijetko i spava u automobilu.

Ko prije automatu, njemu broj za čekanje

Ipak, kako kaže, bez obzira na sve od tog posla ko hoće može lijepo da živi. “Mnogo se radi, nema radnog vremena. Ovaj posao moraš da voliš ili ne voliš. Nije mi ništa teško i u 3 ustati da bi nešto završila. To je najveći problem”, priča Marinela. 

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Mnogi pokušaju, ali zbog obima i složenosti posla često dignu ruke kod prve prepreke. Sve manje vremena za papirologiju, a sve duže radno vrijeme, direktno je uticalo da zastupnici u osiguranju budu najtraženiji na berzi rada. 

Internet je bukvalno preplavljen oglasima za taj posao

Zastupništvo u osiguranju već dugo postoji na Zapadu i vrlo je efikasno, pa nema razloga da tako ne bude i kod nas, kažu ekonomisti. 
Osiguranje se izmješta iz svoje djelatnosti. To puno efikasnije rade agencije, klijenti dobijaju bržu uslugu , tako da svi imaju koristi. Koliko će ko zaraditi zavisi koliko je uspješan, koliko ima znanja”, kaže Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista “Swot”. 
Sve što olakšava život građanima dugoročno gledano je dobra stvar, slažu se i stručnjaci i građani. 
Najvažnije je da, kažu, da postoji lojalna konkurencija među osiguravajućim društvima i agencijama i da se ne odobravaju enormni popusti koji nisu u skladu sa zakonom. 

Onima sa fakultetskom diplomom bez posla, hitra i vrijedna djevojka s početka naše priče, poručuje, ima – samo treba biti uporan i vrijedno raditi.


 





Oznake: Osiguranje,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!