Pojmovnik

U ovoj rubrici ćete pronaći često korištene pojmove banka, osiguranja, telekoma i
internet provajdera.

Pored definicije pojmova cilj nam je pojasniti ih tako da postanu svima razumljivi i jasni.

Pronađite Vama zanimljive u abecednom redu ili putem tražilice ispod.

Lista će se redovno dopunjavati a u slučaju da ne pronađete traženi pojam pišite
nam na [email protected], mi ćemo ga uvrstiti i pojasniti.
Finansije
Štednja

Štednja je izraz koji se kod nas upotrebljava za novčanu štednju građana, a novčana štednja preduzeća i ostalih institucionalnih sektora naziva se novčanom akumulacijom. 

U finansijama termin akumulacija označava nakupljanje kapitala, dok se pod novčanom štednjom jedinstveno podrazumijeva nepotrošeni dohodak, tj. razlika između novčanog dohotka i potrošnje u istom razdoblju.
Štednja se koristi za investiranje. Ako osoba ili sektor više investira nego što štedi, tada ostvaruje finansijski manjak.
U obrnutom slučaju ostvaruje finansijske viškove. Na finansijskom tržištu novčana štednja se ulaže u tzv. finansijske investicije

Dio štednje ulaže se na štedne račune kod banaka, dio u osiguravajuće institucije, penzione fondove, a veliki dio ulaže se u korporacijske i državne hartije od vrijednosti i slične instrumente finansijskog tržišta.

Štednja preduzeća i države nije tim sektorima dovoljna za finansiranje vlastitih ulaganja, pa se kao sektori deficita u pravilu zadužuju na finansijskom tržištu. 

Nacionalna štednja je skup lične, preduzetničke i državne štednje, a predstavlja ukupna novčana sredstva koja mogu biti upotrijebljena za finansiranje domaćih investicija ili pozajmljena inostranstvu.


← Nazad
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!