Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Akumulator, ulje i gorivo mogu stvoriti probleme prilikom paljenja automobila zimi. Saznajte kako bezbolno pokrenuti automobil u hladnim vremenskim uslovima.

Hladno zimsko jutro je najteže vrijeme za pokretanje Vašeg automobila. U nastavku možete pročitati određeni broj savjeta kako da te probleme minimalizirate, odnosno, da izbjegnete takve probleme na prvom mjestu.

Kako biste znali šta uraditi da probleme spriječite, potrebno je prije svega znati šta iste uzrokuje. Postoje tri razloga, koji su vezani za veliku većinu automobila.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

1. Akumulatori mrze hladno vrijeme

Hladno vrijeme i akumulatori jednostavno ne idu zajedno. Svaki akumulator odnosno baterija daje manje struje i snage kada je hladno, a ponekad je to mnogo manje nego što je potrebno za pokretanje automobila.

2. Motorno ulje ne voli hladno vrijeme

Po hladnom vremenu, motorno ulje se ponaša drugačije. Dok je hladno, motorno ulje otežano teče te tako i teže dolazi do pokretnih dijelova motora.

3. Hladno vrijeme može uzrokovati probleme sa gorivom

Ukoliko postoji bilo kakva voda u sistemu goriva, što najviše zavisi od kvalitete istog, na temperaturama ispod nule može biti problema.  Ukoliko postoji voda, postoji i mogućnost zaleđivanja.

Ovo se posebno odnosi i na vozila sa dizel motorima, s obzirom da se dizel gorivo na niskim temperaturama dodatno zgušćava te izgleda kao gel, što podrazumijeva slab protok u sistemu.

1. Neka automobilu bude toplo

Najjednostavniji način da izbjegnete probleme jeste da osigurate da je vašem automobilu toplo. Na taj način, akumulator, motorno ulje i gorivo neće biti izloženi pritiscima zbog hladnog vremena.

2. Koristite pravo ulje

Provjerite servisno uputstvo automobila te koje je ulje preporučeno koristiti. Moderna ulja imaju dobra svojstva u hladnim uslovima, potrebno je samo da koristite ono pravo. Prvi broj, sa W, je za zimu;  Niži broj znači da ulje lakše teče. Moderni automobili većinom koriste 5W i 0W ulja.

3. Koristite aditive uz gorivo

Nažalost, s obzirom da ne postoji mogućnost provjere samog goriva, preporuka je da u rezervoar dodate aditive. Zavisno od tipa motora, postoje različiti aditivi, za benzinske i dizel motore. Njihova uloga je pomaganje gorivu da savlada niske temperature.

Po pravilu, gorivo na samoj benzinskoj pumpi bi u zimskim uslovima trebalo biti obogaćeno aditivima. U tom slučaju ne bi trebalo biti problema. 

Pokretanje automobila

Kako u stvari pokrenuti automobili? U hladnom vremenu potrebno je malo opreza.

Isključite svu električnu opremu.  To znači, prije samog paljenja automobila, ugasite farove i sva svjetla, grijanje, odleđivanje šajbe itd. Akumulator treba dati svu svoju snagu za samo pokretanje motora.

Ubacite ključ i dajte kontakt. Na dizel motorima obavezno sačekajte grijače, odnosno da se lampica grijača ugasi. Nakon toga probajte pokrenuti motor.

 





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!