Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Odlučili ste se na zajednički život i vjerojatno u tom trenutku samo razmišljate o lijepim i zabavnim stranama ovog za vas važnog događaja - gdje ćete živjeti, kupovini namještaja, useljenju i slično. Ipak, dobro je da odvojite vrijeme da sagledate i malo manje zabavnu stranu ali svakako vrlo važnu - finansijski aspekt zajedničkog domaćinstva - koji će u velikoj mjeri utjecati na zajednički život.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača osiguranja - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Rješavajte finansije kao tim, neka novac i finansije budu sastavni dio vaše komunikacije, te uvijek jasno definirajte gdje stojite. Nedavno urađeno istraživanje Citibanke je jasno pokazalo da 57 posto parova navodi finansije kao glavni razlog za njihovo razdvajanje. 65 posto bračnih parova priznaje da se redovno raspravljaju radi novca.
Zato razgovarajte i pronađite pravo riješenje za vas kada su zajedničke finansije u pitanju.

Koliko novca vam je potrebno?

Počnite sa iskrenim razgovorom o zajedničkim mjesečnim prilivima i izdacima, potencijalnim dugovima, o imovini koju imate ... Potom napravite popis redovnih mjesečnih troškova – računi za režije, potencijalne kreditne otplate, izdaci za hranu, odjeću, ne zaboravite da uključite i troškove koji se možda ne plaćaju mjesečno, već kvartalno ili godišnje - kao što je osiguranje. Kada imate uređen popis, napravite mjesečni budžet potreban za vaše domaćinstvo. Sada je vrijeme da se dogovorite ko će od vas dvoje biti odgovoran za finansije. Da li ćete račune dijeliti ili će jedno vas dvoje biti odgovorno za ovo?

Ko će od vas dvoje biti odgovoran za pridržavanje izračunatog budžeta i odvajati dovoljno novca za štednju? Psiholozi kažu da je bitno kakav stav imaju partneri prema finansijama i novcu općenito. Ako imate iste stavove po pitanju novca onda možete zajedničko domaćinstvo voditi tako da nikada ne dođe u pitanje ko više ili manje doprinosi zajedničkoj blagajni.

Zajednički račun

Prema mišljenju psihologa, zajednički račun ne samo da unapređuje imovinu i pomaže u donošenju zajedničkih odluka, već stvara ekonomsku zajednicu koja ima identitet množine, "mi", a ne jednine.

U našoj zemlji ne možete otvoriti zajednički bankovni račun - vlasnik računa može biti samo jedna osoba, dok je druga osoba opunomoćenik. Dakle, kao vlasnik računa možete ovlastiti svog partnera da raspolaže sredstvima na računu.

Životno osiguranje

Za razliku od banaka osiguranje vam omogućuje da imate zajedničku policu životnog osiguranja. Za sve one koji nemaju dovoljno sredstava za zaključivanje dvije police predlažemo sklapanje takozvanog uzajamnog životnog osiguranje – jedna polica za dvoje.


*Policom uzajamnog mješovitog životnog osiguranja se obezbjeđuje osiguravajuće pokriće za slučaj smrti bilo koje od osiguranih osoba a zajednička ime je štednja koja se isplaćuje po isteku osiguranja odnosno doživljenja obje osigurane osobe.

Važno je istaći da se na ovaj način partneri kao i njihova djeca rasterećeni za slučaj nepredviđenih situacija.

Uz policu uzajamnog mješovitog životnog možete za svakog od osiguranih osoba dodati i osiguranje od težih bolesti i povreda, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja – nezgode, osigurati djecu za slučaj nezgode te zaključiti dopunsko zdravstveno osiguranje na putovanju u inostranstvo.

Zajednički život znači i zajednički dom

U slučaju da nemate riješeno stambeno pitanje i želite da podignete zajednički stambeni kredit, preporučujemo vam ugovaranje uzajamnog riziko životnog osiguranja u visini kredita sa opadajućom sumom u skladu sa otplatnim planom kredita.

U slučaju da se dese nepredviđene situacije, smrti neke od osiguranih osoba ili neka od težih bolesti osiguravač plaća preostali dio kredita. Ovo osiguranje nema karakter štednje i isključivo je vezano za kredit.

Izvor: Triglav.ba






Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!