Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Slovenija je štedišama nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb (LB) dosad isplatila 103 miliona eura duga, a krajem ove godine isplatila je i prve depozite štedišama LB-a Sarajevo od oko 1,5 miliona eura, objavio je u četvrtak slovenski fond za sukcesiju.

Slovenija je dobila 28.500 zahtjeva za isplatu stare devizne štednje od štediša izvan Slovenije. Do kraja ove godine, nakon završenih postupaka verifikacije, izvršeno je više od 10.000 isplata, većinom štedišama u Hrvatskoj, saopštio je fond.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Odluku o vraćanju nekada spornih depozita, za koje je Ljubljana najprije tvrdila da ih treba rješavati u sklopu sukcesije nekadašnje države, slovenska vlada donijela je temeljem zakona prihvaćenog 2013. godine.

Zakon je donesen nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je država kao osnivač i vlasnik te banke odgovorna za povrat sredstava stranim štedišama na isti način na koji je prije dvadesetak godina obeštetila štediše u Sloveniji, isplativši im u obrocima glavnicu i pripadajuće kamate.

Prema izračunima slovenske vlade, oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH trebali bi ukupno dobiti 258 miliona eura.

Dug bi trebao biti podmiren u roku od dvije godine, ako uz zahtjev podnesu sve potrebne dokumente koji se u Ljubljani verificiraju.

Zahtjevi za verifikaciju računa i isplatu štednje podnose se na posebnom obrascu Fonda za sukcesiju u Ljubljani, a vlasnici štednjih knjižica i njihovi pravni nasljednici mogu ih uložiti najkasnije do kraja decembra 2017. godine.

Oznake: Štednja,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!