Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Autor: Lejla Softić, dipl.oec. 1 

"Lack of money is no obstacle. Lack of an idea is an obstacle." 

- Ken Hakuta

Platne kartice kontinuirano se inoviraju u skladu sa razvojem suvremenih tehnologija, ali i sa načinom njihove upotrebe od strane korisnika. Sa ukazanom potrebom za izvršavanjem online transakcija pojavile su mnogobrojne vrste platnih kartica: Digital card (digitalna kartica), Prepaid card (prepaid kartica), Stored-value card (kartica sa spremljenom vrijednosti), Credit cards with rewards programs (kreditne kartice sa programima nagrađivanja). Kartični produkti obično se kreiraju na engleskom govornom području, zato je sve veća i upotreba naziva novih vrsta platnih kartica na ovom jeziku.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Elektronički novac [2] (engl. Electronic money, elektronička gotovina, e-novac, digitalna valuta, digitalni novac ili digitalna gotovina) je digitalna zamjena za gotovinu u elektroničkim plaćanjima (na internetu). Tako u novije vrijeme novac sve više postaje informacija spremljena na mikroprocesoru (hardverski) ili u bazi podataka (sofverski) koja sadržava informacije o stanju računa, osobne informacije, PIN, informacije o provedenim transakcijama i sl.
Razvoj elektroničkog novca potaknut je globalnim širenjem interneta i željom za što efikasnijim i jeftinijim provođenjem transakcija u elektroničkim plaćanjima.
Pritom je potrebno istaknuti da razvoj interneta kao globalne informacijske mreže i medija kojim će se obavljati najveći dio transakcija samo dodatno stavlja naglasak na sigurnost i pouzdanost.

                                                       

Nove vrste platnih kartica za online transakcije predstavljaju različite vrste elektroničkog novca. U zavisnosti od toga da li se informacije o izvršenim digitalnim plaćanjima arhiviraju na hardveru ili softveru razvijaju se i novi modaliteti elektroničkog novca. Zato se može konstatovati da se platni promet iz bankarskog sistema, sve više „premješta“ u virtuelni  tj. informatički sistem.

Digital card [3] (digitalna kartica, virtualna ili „cloud“ kartica) je digitalni/virtualni prikaz bilo koje plastične kartice ili generičke metode identifikacije podataka. Digitalni kartica, za razliku od plastične kartice, ne zahtijeva nikakvu fizičku zastupljenost, jer je u potpunosti virtualna. Digitalne kartice obično su pohranjene na pametnom telefonu.

Prepaid card [4] (prepaid kartica) izgleda kao debitna ili kreditna kartica, ali za razliku od kreditne kartice ovom karticom se ne možete zaduživati, niti je prepaid kartica povezana sa Vašim bankovnim računom kao debitna kartica. Prepaid kartica ima saldo nula sve dok se na nju ne uplati novac.
Kada vršite kupovinu prepaid karticom, iznos kupovine se oduzima od salda na kartici. Kada saldo dostigne nulu, kartica je prazna. Na neke prepaid kartice novac se može ponovo uplatiti, tako da se mogu i dalje koristiti.
Druge se kartice, npr. poklon-kartice, mogu odbaciti nakon što se sva sredstva na potroše.

Stored-value card [5] (kartica sa spremljenim vrijednostima) je platna kartica gdje  je novčana vrijednost pohranjena na samoj kartici, a ne na računu u finansijskoj instituciji tj. banci.
Kartica sa spremljenim vrijednostima se razlikuje od debitne kartice jer je kod debitne kartice novac pohranjen na računu kod banke izdavaoca kartice, ali se razlikuje i od kreditne kartice jer je kod kreditne kartice kreditni limit utvrđen od strane banke izdavaoca kreditne kartice. Debitne i kreditne kartice se obično izdaju na konkretno ime fizičkog i/ili pravnog lica, a kartica sa spremljenim vrijednostima može biti na anonimnu osobu, kao u slučaju npr. poklon kartice.

Credit cards with rewards programs [6] (kreditne kartice sa programima nagrađivanja) omogućavaju korisnicima platnih kartica da ostvare odgovarajuće nagrade, bonuse ili poticaje za izvršena (online) plaćanja putem ovih kartica. Nagradni bodovi se ostvaruju na osnovu izvršenog (online) plaćanja putem ovih kartica, a korisnik kartice može da upotrijebi ostvarene bodove za različite nagrade ( npr. zrakoplovne milje za izvršene online transakcije pri kupovini aviokarti  i sl.).
Cash back credit card (kreditna kartica sa povratom gotovine) je  jedna vrsta ovih platnih kartica gdje se za ostvarena (online) plaćanja putem ove kreditne kartice ostvaruje odgovarajuća novčana nagrada.
Neke kartice mogu ponuditi novčane nagrade za povećani postotak upotrebe ovih platnih kartica, a  druge kartice mogu ponuditi novčanu nagradu za odabir trgovaca ili za pojedine vrste kupovine.

Danas je gotovo sve moguće kupiti online tj. putem interneta

Kupovati putem interneta je 'u trendu', jer proizvodi/usluge često imaju niže cijene nego u maloprodajnim objektima. Mogućnost eventualne zlouporabe osobnih podataka i/ili finansijske zloupotrebe, pri obavljanju online transakcija, jedan je od rizika koje mnogi korisnici platnih kartica razmatraju prilikom kupovine putem interneta. Najmanji rizik prilikom kupovine putem interneta je ukoliko se koristi npr. prepaid kartica, jer ova platna kartica omogućava da se potroši samo onoliko novaca koliko je trenutno na platnoj kartici.

Zahvaljujući mogućnostima limitiranja novčanih sredstava na prepaid kartici, kao i činjenici da ova kartica nije „vezana“ uz tekući račun u banci, svi korisnici koji su zainteresirani za obavljanje online transakcija veoma jednostavno mogu aplicirati za ovu karticu u banci odnosno  „dopuniti“ prepaid karticu.

Sve je veća upotreba digitalnih kartica za izvršavanje online transakcija jer su one obično pohranjene na pametnom telefonu,  a na digitalnom tržištu kontinuirano se ostvaruje povećani trend upotrebe tzv. smartphone aplikacija za izvršavanje online transakcija.

Kartica sa spremljenim vrijednostima, naročito ukoliko glasi na anonimnu osobu, može imati svoje prednosti pri izvršavanju online transkacija i to prvenstveno sa stanovišta sigurnosti osobnih podataka korisnika platne kartice.

Kreditne kartice sa programima nagrađivanja posebno su značajne za izdavaoce kartica (banke i trgovce) koji nastoje da sa korisnicima platnih kartica izgrade dugoročne odnose i zadrže vjerne kupce. 

Iz opisa pojedinih vrsta (novih) platnih kartica može se uočiti njihova višestruka namjena:  platne kartice pohranjene na pametnom telefonu, poklon-kartice, platne kartice na ime anonimne osobe, kreditne kartice sa programima nagrađivanja itd. Da li će korisnici platnih kartica koristiti jednu ili više prednosti koje pružaju pojedine vrste (novih) platnih kartica, za online transakcije, zavisi prije svega od ponude i dostupnost (novih) kartičnih produkata na tržištu.


[1] SoftConsulting s.p. Tuzla,Trg slobode 16 ( BIT Centar), 750000 Tuzla, e-mail: [email protected]
[2] Izvor: https://www.hnb.hr/o-nama/zastita-potrosaca/bezgotovinska-placanja/e-novac
[3] Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_card
[4] Izvor: http://www.mojefinansije.ba/platne_kartice/kreditno_zaduzenje/prepaid_kartice.php
[5] Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Stored-value_card
[6] Izvor: http://www.creditcards.com/credit-card-news/help/types-of-credit-cards-6000.php




Oznake: Kartice,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!