Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Ako za proširenje poslovanja, nove projekte ili investicije namjeravate od banaka zatražiti kredit, pridržavajte se ovih 18 jednostavnih pravila.

Unatoč činjenici da su mnoge banke suzdržane pri odobravanju poslovnih kredita, dobra će priprema znatno povećati vjerovatnoću da vaš zahtjev bude odobren.

No prije toga informišite se ispunjavate li uslove za poticajne programe.

1. Banke kredite ne odobravaju poslovnim idejama, već ljudima. Ako niste sami uvjerljivi neće biti ni vaša ideja. Svaka je kompanija onoliko dobra, koliko je dobar i njen voditelj.

2. Termin za razgovor dogovorite kroz nekoliko dana, ostavite dovoljno vremena za pripremu. Odgodite ako vas odmah i spontano pozovu. Centralno će pitanje biti na koji način namjeravate podmiriti anuitete. Pravovremeno se informišite o poslovnim planovima, bilansama kao i rekapitulacijama prihoda i dobiti.

3. Razgovore uvijek vodite s odgovornim osobama, koje imaju ovlasti donositi odluke. Za razgovor uvijek tražite osobu koja će odlučivati o vašem zahtjevu.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

4. Nastupite uvjerljivo i nastojite pozitivno iznositi podatke o planovima i firmi. Onaj ko ne vjeruje u sebe ne može ni pridobiti druge. Trgovac koji ne vjeruje u proizvod svoje firme loš je trgovac. Zato je bitan uvjerljiv nastup, koji poručuje da je vaša firma na pravom putu. Stoga i ne sumnjate da će vam kredit odobriti.

5. Djelujte samouvjereno, jer u banci vi ste klijent, a nikako prosac. Nemojte dozvoliti da vas se pritisne, jer na vašem će kreditu banka zaraditi. Arogantan ili odviše ležeran nastup nisu prihvatljivi. Vašeg sugovornika uvjerite kompetentnošću, tako ćete postići poštovanje. Pokažite i vi poštovanje prema znanju vašeg bankara. Jer svijest da razgovarate s osobom koja je na istom nivou olakšava i ravna svaku poslovnu saradnju.

6. Prodajte vaš koncept aktivno i uvjerljivo, budite najbolji trgovac vaše firme. Uvježbajte prezentirati ideje. Objasnite ih u par kratkih rečenica. Bitno je i da razgovijetno rastumačite planove pridržavajući se čvrstih činjenica. Od bankara nemojte očekivati prevelik angažman oko razumijevanja složenih ideja, jer za to nemaju ni vremena ni volje.

7. Pripazite na čistu odjeću i urednu vanjštinu – od cipela pa do kose, jer ovo je sve, ali nikako otrcana fraza.

8. Pripazite da se ne izgubite u detaljima. Bankare ne zanima svaki detalj vašeg pothvata. Možda su ti detalji od vitalne važnosti za vašu firmu, ali oni bankare vrlo često opterećuju.

9. Dokažite da ste dobar menadžer. Pokažite strukturu vaše kompanije, ko je za šta odgovoran, ko je vaša desna ruka. Time ćete dokazati da vaša kompanija nije «One Man Show» kod koje će sve stati kada vi ispadnete.

10. Poslovni plan je bitan faktor uspjeha. Poslovni plan mora biti centralna tema razgovora. On pokazuje u kom smjeru vaša kompanija ide, čime ćete, kada i koliko zaraditi.

11. Priložite godišnje izvještaje. Vrednovanje kompanija bez podataka iz proteklih godina gotovo da nije moguće. Stoga će banke zahtijevati da im priložite godišnje izvještaje za najmanje zadnje tri godine, kao i izvještaj i analizu sadašnjeg ekonomskog stanja. Ako vam brojke nisu sjajne pripremite se na kritična pitanja. Možda se vidi pozitivan trend ili ste izradili koncept sanacije. Bez utemeljenih činjenica poslovni planovi nisu vjerodostojni. Svako će posumnjati da nešto skrivate.

12. Iznesite prijedlog za osiguranje kredita. Bankama je kod odluke o kreditu kao prvo bitan poslovni plan. Ukoliko imate konkretna osiguranja, kao što su nekretnine ili životno osiguranje, povećava se vjerojatnost da ćete dobiti kredit. Pri tome morate sami znati koliko daleko možete ići.

13. Steknite povjerenje banke transparentnošću. Povjerenje se lakše izgubi nego što se stekne. Gotovo da nema firmi koje imaju samo svijetlu stranu. Stoga ne sramite se i budite iskreni i otvoreni. Otvoreno razgovarajte o rizicima.

14. Komunicirajte i izvještavajte banku i nakon odobrenja kredita. Redovita razmjena informacija temelj je za dobru i dugotrajnu suradnju.

15. Dogovorite sastanke u vašim prostorijama. Pri takvom susretu možete ubrati dodatne bodove. Primjerice, na licu mjesta pokažite dobro uhodanu proizvodnju, kompetentne djelatnike i tome slično. Važna je pažljiva priprema, pometite smeće i pripazite na urednu radnu odjeću u pogonima.

16. Dokažite da ste pouzdan partner. Banke žele svoj novac i kamate na vrijeme. Prekoračenje rokova i limita je skupo.

17. Pravovremeno potražite alternativu vašoj matičnoj banci. I banke imaju konkurenciju. Zato uvijek imajte pri ruci rezervni plan. Opuštenije ćete pregovarati. Ali oprez! Ako traljavo blefirate vašeg bankara i on prozre vašu igru, možda će vam se obiti o glavu.

18. Pokažite strpljivost umjesto da prebrzo odustanete. Mnogi su uspjesi izrasli iz poraza. Ukoliko se vaš zahtjev odbije, analizirajte koje ste greške napravili. To znanje možete iskoristiti pri predavanju novog zahtjeva nekoj drugoj banci.

(savjetnica.com)





Oznake: Krediti,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!