Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!
 

Autor: Lejla Softić, dipl.oec. 1 

"Ušteđeni novac dva puta je zarađen."- Italijanska poslovica

Investirati na vrijeme moguće je ukoliko ste na vrijeme počeli da štedite. Ukoliko niste u mogućnosti uštedjeti dovoljno sredstava, kako bi ste investirali na vrijeme, neophodno je razmisliti: Da li ste spremni izdvojiti dodatna novčana sredstva, a kako bi ste pozajmili potreban novac za vlastitu investiciju?

Novac ćete pozajmiti od onih koji su ostvarili potrebne uštede sredstava na vrijeme. 

Investicija2  (engl. investment, njem. Kapitalanlage) je u širem smislu materijalno, nematerijalno i novčano ulaganje za tekuće poslovanje, razvoj i ekspanziju ekonomskih jedinica.
U užem smislu to je novčano ulaganje u osnovna sredstva.

Štednja je čuvanje materijalnih dobara ili novca. Provodi se odgađanjem odnosno ograničavanjem potrošnje za određeno vrijeme ili tako što se čuvaju dobra od beskorisnog ili društveno manje korisnog trošenja u odnosu na druge potrebe.

Razlikujemo materijalnu, novčanu, individualnu, kolektivnu, dobrovoljnu i prisilnu štednju.   

Ukoliko znamo da je za investiranje potrebna određena finansijska mudrost, tada nam preostaje da na vrijeme počnemo razmišljati o mogućim oblicima štednje.

Čuvanjem novca, uz određenu naknadu za štediše, najčešće se bave finansijske institucije: banke i štedionice.
Međutim, ove institucije ne mogu Vas naučiti kako i koliko ćete novčanih sredstava da odvojite iz vlastitog budžeta za potrebe odgođene potrošnje.
To mora biti prvenstveno Vaša lična odluka odnosno navika  koju ste stekli. Ono što Vam finansijske institucije mogu pomoći jeste da Vam olakšaju način na koji ćete steći naviku da štedite. Zato finansijske institucije kreiraju brojne štedne produkte kako bi Vam omogućile da na vrijeme obezbjedite dovoljna finansijska sredstva, a kako bi ste realizirali vlastite investicijske cikluse npr. kupovinu nekretnine. Ukoliko želite da počnete da štedite, prvi korak koji će biti potrebno da učinite pri tome jeste da, u vlastitom budžetu, predvidite odgovarajući mjesečni iznos koji ćete dobrovoljno izdvojiti na Vaš štedni račun.

Brojni su štedni produkti i namjene za koje se mogu izdvojiti novčana sredstva, stoga je na Vama da donesete i slijedeću odluku: za koju namjenu želimo da sačuvamo mjesečni iznos kojeg smo izdvojili iz kućnog budžeta?

Rentna štednja je jedan od mogućih oblika štednje i primjenjuje se prije svega ukoliko na vrijeme želite da izdvojite određeni novčani iznos (štedni ulog), ali da imate mogućnost isplate i raspolaganja kamatom unaprijed ili tokom trajanja oročenog perioda, kao dodatni redovni prihod.  
Dakle, na ovaj način možete istovremeno da štedite i investirate kamatu (tj. utrošite zarađeni novac za rentnu štednju). Međutim, to nije i ne mora biti Vaše opredjeljenje u pogledu izbora načina na koji ćete da štedite, a kako bi ste mogli da investirate na vrijeme.   Dakle, finansijska odluka o načinu štednje je Vaš lični izbor.

Nešto složenija situcija pojavljuje se u slučaju investiranja. Naime, ukoliko ste uštedjeli određeni iznos novčanih sredstava na vrijeme, neophodno je da razmislitie kako će te korisno uložiti finansijska sredstva u određenu investiciju?

Zašto je proces investiranja složeniji od procesa ostvarivanja potrebnih ušteda odnosno odlaganja potrošnje na određeno vrijeme?

Odgovor na ovo pitanje glasi: zato jer su mogući različiti vidovi ulaganja u osnovna sredstva npr. kupovina kuće, stana ili poslovnog prostora kao oblik ulaganja u nekretnine. Određena ulaganja novčanih sredstava ne moraju Vam donijeti dodatnu zaradu npr. kupovina kuće ili stana kako bi ste riješili stambeno pitanje.
Dakle, kada izvršite investiranje ne morate, istovremeno, imati  direktnu finansijsku korist od izvršenog novčanog ulaganja.
Ali zato postoje oblici finansijskog ulaganja koji Vam mogu donijeti i određenu korist odmah nakon što ste izvršili potrebna ulaganja npr. kupovina poslovnog prostora koji će se iznajmljivati. Ovo je samo jedan od mogućih oblika ulaganja, gdje se osim ulaganja u nekretnine, privatne i/ili poslovne, može izvršiti i ulaganje u npr. investicijske fondove ili u kupovinu dionica uspješnih kompanija.

Ovakav način investiranja podrazumijeva da, kao investitor, morate imati i određene vještine procjene rizika za izvršeno finansijsko ulaganje. Ukoliko niste u mogućnosti izvršiti adekvatnu procjenu finansijskog rizika, jer svaka investicija ne mora istovremeno donijeti novu zaradu, tada nije finansijski opravdano da vlastitu ušteđevinu utrošite na beskorisno ili društveno manje koristan način.  

Dakle, potrebo je da budete oprezni prilikom investiranja odnosno finansijske investicije možete povjeriti finansijskim institucijama koje su specijalizovane da obavljaju investicije u Vaše ime i za Vaš račun - tzv. investicijski fondovi.

Uspješnost fonda4  ne može biti zagarantovana i prethodno poslovanje fonda nije garant budućih rezultata. Rizik koji snosite ulaganjem u investicioni fond postoji, a u zavisnosti od toga koliko ste spremni da rizikujete, možete se odlučiti za vrstu fonda koja Vama najviše odgovara. Fondovi sa rizičnijim ulaganjima potencijalno imaju i veće prinose, dok fondovi sa relativno konzervativnom politikom ulaganja imaju manje prinose, ali ulaganjem u njih izlažete se i manjem riziku. 

Osnovne preporuke za štednju i mudro investiranje na vrijeme:

1. Finansijsku odluku o iznosu i načinu ograničavanja potrošnje za određeno vrijeme donesite odmah.

2. Izvršite prikupljanje informacija o mogućim načinima dobrovoljne ili „prisilne“ štednje.

Kao oblik „prisilne“ štednje možete koristiti npr. trajni nalog sa ciljem da iz redovnih mjesečnih prihoda sa Vašeg tekućeg računa izdvajate određeni iznos na račun npr. rentne štednje

3. Izvršite prikupljanje informacija o iznosu očekivanog prihoda na štedni ulog, a zatim odlučite da li ćete kamatu na štednju da reinvestirate tj. ostavite na štednom računu ili da koristite kao dodatni prihod u kućnom budžetu za tekući vremenski period.

4. Opredjelite se na vrijeme kako, koliko i gdje ćete investirati Vašu ušteđevinu tj. donesite finansijsku odluku o načinu i rokovima investiranja, ali i visini očekivanog povrata za izvršenu investiciju.

5. Tokom cjelokupnog procesa ostvarenja ograničavanja potrošnje za određeno vrijeme i novčanog ulaganja u osnovna sredstva upravljajte dinamikom i načinom raspolaganja vlastitim finansijskim sredstvima.

Ne izlažite se nepotrebnim finansijskim rizicima za koja nemate adekvatna znanja i vještine, jer postoje i drugi oblici finansijskog ulaganja npr. polisa životnog osiguranja,  koji Vas neće dodatno izložiti nepotrebnom finansijskom riziku. 

I za kraj, ukoliko posjedujete određene poduzetničke vještine, te imate kreativne ideje koje ne možete da realizirate kroz redovne poslovne aktivnosti na kojima ste angažovani, na vrijeme razmislite o mogućem pokretanju vlastitog poslovnog projekta, koji će u početku biti Vaša dodatna poslovna djelatnost, ali i dodatni izvor prihoda u trenutku kada završite redovni profesionalni angažman tj. po odlasku u mirovinu.

Ovo su samo neke od mogućih načina kako je na vrijeme moguće izvršiti mudro investiranje.
Na svakom pojedincu je odluka: kako i na koji način će utrošiti vlastite finansijske i vremenske resurse.

Vlastite finansijske odluke donesite mudro i na vrijeme.


[1] SoftConsulting s.p. Tuzla,Trg slobode 16 ( BIT Centar), 750000 Tuzla, e-mail: [email protected]

[2] Izvor: http://limun.hr/main.aspx?id=24522&Page=2    

[3] Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tednja

[4] Izvor: http://www.raiffeiseninvest.rs/web/guest/pitanja-i-odgovori  



Oznake: