Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Najvećim dijelom platne kartice se koriste na prodajnim mestima i bankomatima u inostranstvu, dok je korištenje za podizanje gotovine na šalterima banaka zanemarljivo.

S druge strane, vrijednost prosječne transakcije karticom je najveća na šalterima banaka u inostranstvu, a najmanja na prodajnim mjestima.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

KORIŠTENJE PLATNIH KARTICA U INOSTRANSTVU

Imajte u vidu da tzv. co-branding kartice uglavnom nisu predviđene za korištenje u inostranstvu. Treba imati u vidu da je kod pojedinih banaka potrebno posebno aktivirati karticu za korištenje van granica Vaše zemlje, ali i da kod većine kartica postoje dnevni i mjesečni limiti za potrošnju putem platnih kartica. 
Vrlo je važno znati da ako bankomat „proguta“ karticu u inostranstvu, istu ćete dobiti tek po povratku. Nezavisno od toga kako ostanete bez kartice (izgubljena kartica, ostala u bankomatu, ukradena kartica), vrlo je važno da to odmah prijavite svojoj banci. Zbog toga se prije odlaska u inostranstvo podsjetite kako prijavljujete nestanak kartice svojoj banci. 

Kartice, poput Diners Club-a, American Express-a ili Gold i Platinum kartica Visa-e i MasterCard-a, mogu Vam u pojedinim trgovinama ili ugostiteljskim objektima u inostranstvu donijeti popuste na plaćanja, jer je to uobičajeno u konkurentskoj trci davaoca usluga.

TARIFE

Za razliku od korištenja platnih kartica u Vašoj zemlji, pri korištenju u inostranstvu poslovne banke naplaćuju više provizije za sve vrste korištenja platnih kartica. Tako, provizije za podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu se kreću od 1 do 3% ili se naplaćuju fiksne naknade od 3-5 eura po transakciji. 
Za istu uslugu na šalteru banke u inostranstvu se naplaćuje provizija od 3-5%, odnosno, od 3-5 eura po transakciji. Čak i za plaćanje robe kupljene u trgovinama u inostranstvu se naplaćuju provizije i one se kreću oko 1%. Kod pojedinih platnih kartica je moguće da se pri transakciji naplaćuje kombinacija provizije i naknade, npr. 0,25%+2 eura za podizanje gotovine ili da postoji minimalna naknada, npr. 3%, min. 3 eura po transakciji. 

ŠTA JE NEOPHODNO ZNATI?

Uvijek imajte u vidu da je za korištenje kartice na šalterima banaka u inostranstvu ili u kupovini u inostranstvu uglavnom neophodno da imate i ličnu ispravu (pasoš) kod sebe. Prije polaska, provjerite stanje na računima sa kojih će biti vršena plaćanja ili podizana gotovina u inostranstvu.
Preporučljivo je i da prije odlaska u inostranstvo uključite SMS obavještavanje o obavljenim transakcijama, ukoliko ga već nemate, radi kontrole potrošnje i spriječavanja zloupotrebe. 

Također, sa mobilnim operaterom provjerite da li Vam je uključen roaming za konkretnu zemlju, kako biste mogli blagovremeno da primate obavještenja o transakcijama.

Prije odlaska u inostranstvo i korištenja platne kartice, obavezno se u svojoj banci informišite o slijedećem: 

- Da li je moguće koristiti karticu u inostranstvu i da li je aktivirana za korištenje u inostranstvu?

- Kako prijaviti izgubljenu ili ukradenu karticu u inostranstvu?

- Koliki je dnevni, a koliki mjesečni limit potrošnje kartice u inostranstvu?

- Da li se kartica može koristiti na bankomatima, na šalterima banaka i za kupovinu u inostranstvu ili za samo neke od navedenih mogućnosti?

- Kolike su provizije za korištenje bankomata u inostranstvu, za podizanje gotovine na šalterima banaka i za plaćanje u trgovinama?

- Koji kurs primjenjuje banka za konverziju transakcija obavljenih u inostranstvu?


Tokom boravka u inostranstvu i korištenja kartice vodite računa o slijedećem:

*Nikada nemojte dozvoliti prodavcu da karticu „provlači“ kroz POS terminal, a da vi to ne vidite.
*Uvijek po završenoj transakciji sačuvajte isječak o plaćanju i račun (u trgovini) ili potvrdu (pri podizanju gotovine na šalteru ili bankomatu).
*Ukoliko imate SMS obavještavanje o obavljenim transakcijama, provjerite da li je transakcija dobro „proknjižena“.

Po povratku iz inostranstva provjerite da li su sve transakcije adekvatno proknjižene na Vašem računu i dok god sve transakcije ne budu evidentirane na Vašem računu čuvajte isječke, račune i potvrde o plaćanjima ili podignutoj gotovini.





Oznake: Kartice, Maestro, MasterCard, Visa,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!