Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Pojedine banke odobravaju pozajmice za plaćanje robe i usluga na prodajnom mjestu. Godišnje kamate i do 36 posto, i tri puta su skuplje od običnog keš kredita.

Pod parolom uzmite kredit bez odlaska u banku, za samo jedan dan, i odmah nosite robu kući, neki bankari mame klijente da uzmu takozvane brze kredite, ali po paprenoj cijeni. Ove pozajmice, međutim, niti su brze, niti su jeftine, a dokumetancija potreban za njih je ista kao da ste se odlučili za bilo koji gotovinski kredit. 

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Razlika je drastična samo u cijeni ovog kredita. Brzi kredit košta i do 36 posto godišnje, a običan keš kredit za više od tri puta manje! Većina banaka od dokumentacije za ove pozajmice zahtjeva samo potvrdu o zaposlenju i administrativnu zabranu, baš kao i za kredite koji se odobravaju u prodavnici.

Da bi se dobio brzi kredit, treba da odete u prodavnicu, izaberete robu, a onda pozovete bankara koji u toku dana ili sutradan dolazi da uzme podatke. Zatim se provjeravaju podaci, odnosno da klijent ne kasni po drugim kreditima ili da nije prezadužen. 

Poslije toga se odobrava kredit, naravno, ukoliko je sve u redu. Za realizaciju kredita potrebno je minimum dva-tri dana, baš koliko i za bilo koji običan gotovinski kredit, gotovo u svakoj banci. Također, banke nude i uzimanje kredita od kuće, dakle bez odlaska u banku, ali po kamatama koje se kreću od 7do 14 posto.

- Brzi krediti su za građane koji žele što prije da dođu do robe ili da plate usluge - kažu u jednoj banci.

- Mogu da kupe bijelu tehniku, IT opremu, građevinski materijal, namještaj ili da plate ljetovanje. Ovi krediti se odobravaju s rokom otplate od šest do 48 meseci, a mogu da ih koriste i penzioneri. Zbog brzine odobravanja njihove kamate su nešto veće nego kod običnih kredita. Nekada zbog brzine odobravanja kredita ne zahtjevamo da se podnese potvrda o zaposlenju, već se ona dostavlja naknadno.

Takođe, za ove kredite ne zahtjeva se ni otvaranje tekućeg računa, već je bitno da klijent određenog dana u mjesecu uplati ratu. Radi sigurnosti, ovi krediti su i skuplji.

Neke banke ih naplaćuju dva i po posto mjesečno nominalno, što znači 30 posto plus prateći troškovi, pa kamata "naraste" na 36 posto. Tako da kome se žuri, mora i debelo da plati.

SMS do kredita

U Hrvatskoj, kredit se može dobiti za 15 minuta SMS porukom. Ali cijena je paprena. Tako, ukoliko se, na primjer, uzima 1.000 kuna, ili oko 100 evra, plaća se premija od 30 kuna i garancija od 250 kuna za mjesec dana. Dakle, zajam na 30 dana vraća se u iznosu od 1.280 kuna.

Ako se neko odluči na dug od dva mjeseca, može da uzme minimum 2.000 kuna. U tom slučaju premija je 30 kuna, a garancija 870 kuna. Za 60 dana vrati se 2.900 kuna.





Oznake: Krediti,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!