Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Dozvoljeni minus je najbrža kreditna poslastica kojoj ljudi pribjegavaju kada im zatreba gotovina. On je uvijek tu, na tekućem računu, lako je dostupan, a procedura odobrenja minusa je jednostavna i brza.

Prije svega, neophodno je znati da banke najčešće minus odobravaju po osnovi redovnog mjesečnog priliva na tekućem računu, plate, odnosno penzije, iako je moguće ovaj vid pozajmice dobiti i po osnovu položenog depozita kao garancije. Procedura odobrenja minusa je jednostavna.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

U banci u kojoj klijent ima tekući račun i prima platu, dovoljno je popuniti zahtjev za odobrenje dozvoljenog minusa (obrazac), potpisati saglasnost za dobijanje izvještaja, platiti naknadu za povlačenje izvještaja i sačekati odgovor banke. Odgovor banke najčešće stigne u toku istog dana - potpisuje se ugovor, mjenice, plaća se naknada banci za odobrenje minusa i dozvoljeni minus je već na tekućem računu te se može odmah koristiti.

Minus se odobrava najčešće u iznosu jedne prosječne zarade, na rok koji može da traje i do 36 mjeseci. Iako rokovi na koji se odobrava ovaj vid poslastice jesu dugi, banke zadržavaju pravo da u toku trajanja ugovornog odnosa revidiraju prihode, odnosno prosječan priliv na računu, te na taj način ustvari imaju pravo da revidiraju i iznos odobrenog dozvoljenog minusa.

Ovo potencijalno može da bude opasnost za sve one koji ne kontrolišu zaduživanje na ovaj način, jer u slučaju kada banka revidira prosječne prihode i ustanovi da su prihodi manji nego u periodu kada je minus odobren, automatski će se izvršiti i usklađivanje iznosa dozvoljenog minusa, naravno smanjenjem.

Upravo u ovakvim situacijama svi oni klijenti koji uvijek maksimalno koriste dozvoljeni minus se nađu u problemu da su preko noći ušli u nedozvoljeni minus. Ono što je bitno naglasiti jeste da je potrebno voditi računa o datumu isteka dozvoljenog minusa, jer se produžavanje minusa ne radi automatski. Na dan kada ističe dozvoljeni minus, ova pozajmica se mora vratiti i to u punom iznosu.

U prevodu, ukoliko želimo da nam banka opet odobri dozvoljeni minus, tekući račun mora biti u pozitivnom saldu. 

Procedura ponovnog odobrenja minusa je ista kao i kada se odobrava prvi put. Podnosi se zahtjev za odobrenje minusa, povlači izveštaj, banka u svom sistemu provjerava da li je bilo i koliko obračunate zatezne kamate po tekućem računu (ukoliko je klijent ulazio u nedozvoljeni minus) i odgovor je vrlo brzo tu.

Oprezno sa minusom: dozvoljen ne znači isto što i dobar

Svaka zatezna kamata koja se obračuna po tekućem računu može uticati na ponovno odobrenje minusa. Najčešće, banke imaju toleranciju u vidu iznosa obračunate zatezne kamate po tekućem računu u okviru koje će odobriti dozvoljeni minus, ali ipak treba biti obazriv jer ovo može biti razlog neodobravanja minusa bez obzira što dug po tekućem računu nije bio u kontinuitetu duži od 60 dana.

Zato oprez. Svaka greška, pa i najmanja, može da bude kočnica u ponovnom odobrenju minusa.

 





Oznake: Kartice, Krediti,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!