Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Ažuriranje pravila EU o platnim uslugama će smanjiti troškove plaćanja računa, omogućujući novim sudionicima na tržištu da koriste mobilne i online alate za plaćanje u ime svojih klijenata, kazali su zastupnici Evropskog parlamenta glasajući o zakonu za tu svrhu.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Ova pravila, koja su neformalno dogovorili zastupnici Evropskog parlamenta i ministri u maju prošle godine, također imaju za cilj napraviti online plaćanja sigurnijim, propisivanjem zaštite podataka i pravila o odgovornosti za sve on-line provajdere usluga plaćanja.

"EU tržište platnih usluga i dalje je fragmentirano i skupo, košta 130 biliona eura, ili više od 1% BDP-a EU-a, godišnje. Ekonomija EU ne može priuštiti te troškove, ako želi biti globalno konkurentna", izjavio je zastupnik Antonio Tajani ( EPP, IT), dodajući da će "novi zakonski okvir smanjiti troškove, poboljšati sigurnost plaćanja i olakšati pojavu novih igrača i inovativnih mobilnih i internetskih metode plaćanja".

Nacrt zakona odobren je sa 578 glasova za, 29 protiv, te 52 suzdržanih.

Korištenje treće strane za rezanje troškova

Korisnik koji koristi online račun će imati pravo upotrebljavati softver za plaćanje, uređaje i aplikacije pružene od ovlaštene treće strane i izvršavati plaćanja za njega ili nju u ime ovog operatera.

Na primjer, korisnici koji nemaju kreditnu ili debitnu karticu će moći da autorizuju nove sudionike na tržištu, takve kao SOFORT u Njemačkoj, Trustly u skandinavskim zemljama ili IDEAL u Holandiji, za korištenje bankovnih podataka za plaćanja sa njihovih računa.

Troškovi pružatelja usluga platnog prometa ne bi smjeli prelaziti njihove direktne troškove. Dodatne naknade za upotrebu instumenata plaćanja za kreditne i debitne kartice, budući da su naknade za bankarsku “međurazmjenu” već regulisane, će biti zabranjene.

Sigurnije uplate

Banka koja servisira račune platitelja može uskratiti pristup trećoj strani davatelju usluga samo iz objektivno opravdanih i obrazloženih sigurnosnih razloga koji će biti prijavljeni nadzornim tijelima. Ovo zaštita isključuje svaku mogućnost bankarskog "blokiranja" na tržištu za nove platne usluge.

Treća strana operatera usluga platnog prometa, sa svoje strane, će biti potrebna kako bi se osigurala sigurna autentifikacija korisnika i smanjio rizik od prevare. Oni će morati osigurati da se korisnikovi lični podaci transferišu putem sigurnih kanala i bit će podijeljeni samo uz saglasnost korisnika.

U slučaju neautorizovane uplate napravljene sa njegovog ili njenog računa, nosilac ne bi trebao izgubiti više od 50 €, ako je instrument plaćanja izgubljen, ukraden ili zloupotrijebljen. Davatelj usluge koji ne postupi kako bi se spriječile takve prevare nakon obavijesti o gubitku ili ne zahtijeva snažnu autentifikaciju kupaca kada je to potrebno, može se smatrati odgovornim za gubitke svog klijenta i može mu biti naređeno da popravi finansijsku štetu.

Sljedeći koraci

Zakon treba biti službeno potvrđen od zemalja članica EU-a prije nego što stupi na snagu.







Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!