Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Građani sa bankarima mogu da naprave dogovor o povoljnijim uslovima za kredite. Gotovo sigurno spuštaju kamatu, ako reklamiraju pozajmicu sa nižim stopama. Bankari se plaše odlazaka klijenata kod konkurencije.

Klijenti koji se zadužuju od banke dobijaju standardnu ponudu za određenu uslugu, u kojoj se navode prije svega kamata i rok otplate. To uglavnom važi za novopridošle klijente, dok "stari" mogu da trguju sa bankarima oko cijene, odnosno da izdejstvuju povoljnije uslove od zvanično važećih. Banka je uvijek spremna da popusti, odnosno da ponudi nižu kamatu, kako bi sačuvala dobrog klijenta da ne ode u konkurentsku banku.

RATA MANjA I ZA STAN

Klijenti koji imaju stambene kredite treba da budu uporni kod svojih bankara da im smanje kamate, jer sada na tržištu ima banaka koje nude ove kredite po cijeni koja se kreće od 4,60 do 9 posto. 

Oni koji su se ranije zaduživali i pored pada euribora plaćaju visoke kamate, jer su banke zadržale marže. Građani mogu da se nagode sa svojom bankom da im smanji kamatu, uz objašnjenje da će preći u drugu banku. Nijedna banka neće pustiti klijenta sa stambenim kreditom da ode, jer ma koju kamatu da mu ponudi, uvijek će na njemu zaraditi.


Tako na primjer, ako neko već otplaćuje gotovinski kredit a sada je banka smanjila cijenu ovog kredita , sasvim je normalno da klijent zatraži od banke da mu smanji kamatu na ostatak duga. Obično banka tvrdi pazar i kaže da se to ne isplati, jer ima pratećih troškova, ali kada službeniku objasnite da ćete zbog niže kamate preći u drugu banku, jer ona ne zahtjeva obradu kredita (koja može da iznosi i 3,5 posto), a nudi upola manju kamatu, onda dolazi do popuštanja.

- Uvijek smo spremni na dogovor sa klijentom, naročito ako je dugogodišnji i izmiruje sve svoje obaveze na vrijeme - kažu u jednoj stranoj banci.

- Možemo da ponudimo nižu kamatu na kredit, jer postoji više cijena za jedan kredit, a koju će klijent dobiti zavisi od toga kakav je klijent. Također, ne želimo da klijenti odlaze od nas, jer neka banka prekoputa daje bolje uslove.

Kako kažu ekonomisti, ne čine to banke, jer su tako dobre, već da ne izgube dobre klijente

Veliki je stepen nenaplativih kredita, to povlači značajne rezervacije novca za takve zajmove, tako da im se više isplati da se nagode sa klijentom, nego da ga izgube. Za svakog novog koji dođe, nisu sigurni kakav će biti, jer ga ne poznaju, odnosno nemaju njegovu kreditnu historiju.

Tako je jedan naš sugrađanin otišao u svoju banku i zatražio da mu se smanji kamata na keš kredit, jer u drugoj banci može da dobije povoljnije uslove, manju kamatu i duži rok otplate.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Prvo je bio odbijen, a kada je zatražio potvrdu o ostatku duga kako bi svoj zajam prebacio u drugu banku, intervenisao je i sam šef ekspoziture. Dobio je manju kamatu, produžili su mu rok otplate i izdali kreditnu karticu sa kamatom koja važi za VIP klijente.

Naravno, da bi dobili povoljnije uslove, osim što morate da budete dobar klijent, potrebno je i da imate veću zaradu od prosječne. Takođe, većina banaka ima sklopljene ugovore o saradnji sa mnogim firmama, što automatski daje mogućnost da se dobiju bolji uslovi prilikom zaduživanja, nego za ostale klijente. 





Oznake: Krediti,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!