Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Virtuelna valuta bitcoin se približila rekordnoj vrijednosti, zbog čega bi, kako ocjenjuje agencija France press, mogla postati novo sigurno utočište za investitore u uslovima kada je svijet suočen sa rastućom ekonomskom neizvjesnošću. 

Bitcoin je probio granicu od 1.100 dolara u sklopu Bitcoin Price Index-a, odnosno prosjeka cijena na glavnim berzama, čime je nastavljen rast koji je toj valuti omogućio da 2016. godinu završi sa najvećim skokom vrijednosti od svih standardnih valuta, prenosi agencija France press.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Od osnivanja virtuelne valute 2009. godine, ona se suočila sa brojnim fluktuacijama, da bi u jednom trenutku izgubila čak tri četvrtine vrijednosti "skliznuvši" sa maksimuma od 1.165,89 dolara u 2013. godini.

Vijest o velikoj hakerskoj krađi bitcoina u avgustu prošle godine prouzrokovala je da vrijednost te valute padne za 20 odsto, podsjeća AFP.

Analitičari, međutim, vjeruju da će ova kolebanja usporiti zbog jačanja dolara i kontrole kapitala u pojedinim zemljama, kao i uspona digitalne ekonomije.

Haotično povlačenje novčanica velike vrijednosti u Indiji i uvođenje ograničenja na kupovinu stranih valuta u Kini zbog slabljenja juana prema dolaru su, prema ocjenama analitičara, naročito podgrijali tražnju za bitcoinima.

"Činjenica je i da izlazi sve manje bitcoina, a ljudi doživljavaju bitcoin kao dobru zaštitu protiv devalvacije valuta u svojim zemljama, i umjesto da kupuju dolar, oni kupuju bitcoin", izjavio je stručnjak za bitcoin i direktor startup kompanije "Civic" Vini Lingam, predviđajući da će cijena bitcoina do kraja 2017. godini biti oko 3.000 dolara.





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!