Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Šta sve imate sačuvano na vašem pametnom telefonu i šta ako dođe u pogrešne ruke?

Ako je vaš pametni telefon ukraden, vrijednost aparata će vas namanje pogoditi. Mnogo više štete vam može prouzrokovati mogućnost zloupotrebe vaših podataka.

Zamislite da nepoznata osoba objavljuje fotografije na vašem Facebook profilu, čita vašu elektronsku poštu, dobije vaše lične podatke i pristup fotografijama, pa čak i bankovnom računu.

Kako ovo spriječiti?

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača telefonskih i internet usluga - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Karakteristike vašeg novog pametnog telefona ne zaostaju za vašim računarom, jer ima sve – operativni sistem, programe ili aplikacije i priključak za internet.
Da biste zaštitili sebe i svoje podatke pratite nekoliko ključnih savjeta koje su za vas pripremili naši stručnjaci:

 Savjeti za sigurno korištenje mobilnog telefona:

Neophodni koraci - PIN kod i zaključavanje ekrana

Iako je dosadno što ih stalno morate unositi, upotreba PIN koda za zaključavanje SIM kartice ili koda za zaključavanje ekrana (uzorak, PIN kod ili lozinka) je prvi korak do bolje zaštite vašeg telefona koji koristimo još od vremena "običnih" mobilnih telefona. Na novijim uređajima možete postaviti lozinku za šifriranje spašenih podataka.
Međutim, svi ovi koraci ne pružaju potpunu zaštitu jer se mogu zaobići.
Policija stoga savjetuje da ne ostavljate svoj telefon na vidljivim mjestima bez nadzora (npr. na instrument tabli u vozilu, u baru na stolu i sl.).

Oprez sa visoko osjetljivim podacima

Izbjegavajte čuvanje ličnih podataka na vašem pametnom telefonu kao što su PIN kod za bankovnu karticu, broj pasoša, matični broj i lozinke za pristup internetu.
Ako imate osjetljive podatke na uređaju, trebali biste aktivirati enkripciju uređaja. Na taj način ćete spriječiti krađu podataka iz uređaja bez lozinke za pristup.

Do enkripcije uređaja dolazite na sljedeći način:

Android: Postavke> Sigurnost> Šifriranje uređaja

iOS: Settings> General> Passcode

 • Budite oprezni prilikom korištenja mobilnih aplikacija

Pametni telefoni su popularni radi raznih aplikacija koje nam pomažu u svakodnevnom životu (Drive, recepti, aplikacije za praćenje vaših sportskih aktivnosti), zabavljaju nas (igrice, društvene mreže) i bez kojih više ne možemo zamisliti svakodnevni život (alarm, kalendar, elektronsko bankarstvo).

Međutim, ako dođu u pogrešne ruke, šteta je nezamisliva. Važno je da aplikacije uvijek preuzimate samo iz zvaničnih radnji jer pri učitavanju aplikacije iz neprovjerenih izvora možete lako „uhvatiti“ virus.

Uvijek provjerite komentare drugih koji su preuzeli aplikaciju. Također provjerite da li ima skrivenih troškova - možda nakon određenog vremena aplikacija za daljnje korištenje zahtijeva plaćanje. 

 • Redovni backup podataka

Sve važne podatke koje imate na pametnom telefonu, u slučaju kvara, gubitka ili krađe uređaja svakako ne želite izgubiti. Stoga se preporučuje da redovno radite backup. Podatke možete spasiti na kućni računar ili "u oblak" (tj. GoogleDrive, OneDrive, iCloud, Dropbox).
Pri spašavanju podataka na "oblak" treba biti oprezan i sve važne podatke zaštiti loziknom.

 • Ukoliko izgubite telefon ili vam ga ukradu odmah reagujte

Odmah pozovite operatera i otkažite  SIM karticu, jer neko može da koristi vaš telefon i prouzrokuje vam visoke troškove.
Preko internet stranice za nadzor pametnih uređaja možete locirati izgubljeni telefon, zaključati ga i iz njega izbrisati podatke ili samo pokrenuti zvonjenje ako ste ga samo izgubili:

Android: http://www.android.com/devicemanager

iPhone, iPad: https://www.icloud.com/

Windows Phone: https://account.microsoft.com/devices

Ali to možete učiniti samo ako je uređaj priključen na internet (Wi-Fi ili mobilni internet). Ako osoba koja je u posjedu vašeg uređaja uređaj isključi, nećete biti u mogućnosti da locirate izgubljeni telefon.

Da biste spriječili pristup ličnim podacima na uređaju i za ovakve slučajeve, savjetujemo  da aktivirate šifriranje (enkripciju) uređaja.





Oznake: IPhone, Internet, Mobilna telefonija,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!