Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Svako ko ima kreditnu karticu već zna prednosti koje ona pruža. Bilo da je to komfor korištenja u inostranstvu, komfor u džepu, odsustvo brige na plaži, jednostavan princip otplate...

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>


Kreditna kartica - privid prihoda

Međutim, nepravilno korištenje kreditne kartice može biti skupo. Psihologija ponašanja čovjeka sa resursima je prilično jednostavna. Uvek imamo tendenciju da iskoristimo 100% resursa kojima raspolažemo. Bilo da je u pitanju prostor u stanu, prostor u koferu kada putujemo ili prihodi.
Ova činjenica je osnovni princip na kome počiva prodaja bankarskih proizvoda kao što su kreditna kartica i dozvoljeni minus.

Banke nam ovom uslugom prodaju privid prihoda, da imamo nešto što nemamo ili da imamo više nego što mislimo da imamo.

Ako nemate novca za nov televizor ili ljetovanje, znači da za to niste zaradili. Kreditna kartica u tim situacijama je dodatni izazov kome se treba oduprijeti. Zapitajte se da li je ta kupovina želja ili potreba i znaćete kako da postupite. Ako to ne razumijete i impulsivno posegnete za kreditnom karticom, znajte da ćete svakako morati da zaradite da biste otplatili kupovinu.

Kreditna kartica je jedan od skupljih bankarskih proizvoda

Okvirna kamatna stopa je 25% godišnje. Zato, da bi korištenje bilo opravdano, kupovina mora biti povoljnija od redovne, kako bi ta povoljnost djelimično pokrila skupe kamate. Na primjer, turistički aranžman koji je 20% povoljniji ako se plati ranije i u cjelosti, proizvod koji je na popustu...

Trudite se da ne dođete u situaciju potpuno iskorištenog kreditnog limita

Tada kartica postaje beskorisni komad plastike koja izaziva gnjev kada stigne mjesečni račun. I onda imate utisak da otplaćujete karticu, a istina je da otplaćujete ono što ste njome platili, pa vjerovatno zaboravili.

Svaku transakciju planirajte

Ako planirate veću kupovinu karticom, isplanirajte cijelu otplatu. Kreditnom karticom nikada ne podižite novac sa bankomata, to je najskuplji mogući oblik zaduživanja. U momentu podizanja biće vam naplaćena provizija, a i novac koji uzmete svakako ćete morati da vratite sa kamatom.

Ako ste do sada imali problema sa otplatom kreditne kartice zbog impulsivnih kupovina, najbolje bi bilo da ne nosite karticu sa sobom, a svaku odluku o kupovini pustite da prenoći.  





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!