Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Amazon predstavio telefon idealan za kupovinu proizvoda njihovih online servisa

Amazon Fire će u SAD-u koštati jednako koliko Appleov iPhone5S i Samsungov Galaxy S5

Jeff Bezos, direktor Amazona, lansirao je njihov prvi pametni telefon, Fire Phone, kojim se nada konkurisati Appleovim i Samsungovim uređajima. Fire Phone nudi mogućnost 3D prikaza i “dinamične perspektive” zahvaljujući tome što su na prednji ekran ugrađene četiri kamere za face-tracking. Naime, perspektiva prikaza mijenja se kako korisnik pomiče glavu, a uređaj prati poziciju njegovih očiju i usta čak i u mraku jer ima ugrađene infracrvene LED svjetiljke.

Kako je objasnio Bezos, Amazonov inovativni telefon omogućava korisnicima da lako mijenjaju perspektivu, što je zgodno za mape i igrice, a moguće je i scrollanje web stranica ili biranje menija naginjanjem telefona. No, neki stručnjaci iz sektora mobilne telefonije nisu impresionirani demonstracijom. “Vidjeli smo slične mogućnosti kontrole gesta na Samsungovu Galaxyju i korisnici ih ne upotrebljavaju često”, rekao je BBC-ju Francisco Jeronimo, analitičar u kompaniji za istraživanje tržišta IDC, ostavljajući mogućnost da ga uređaj impresionira kad ga lično isproba.

Bezos je mogućnost “dinamične perspektive” Fire Phonea demonstrirao gledajući dizajn haljina iz različitih uglova i tumačeći kako sve može biti prikazano i sa 3D efektom.  

Druga inovacija na telefonu kojom se Amazon hvali je da uređaj ima posebno dugme kojim se aktivira Firefly, aplikacija koja prepoznaje tekst, slike i zvukove u neposrednoj blizini telefona. Ta se aplikacija može koristiti tako da snimi informacija o nekoj stvari koja vam je privukla pažnju - pjesmi, slici, knjizi, a ako poželite, omogućit će vam da taj ili sličan proizvod odmah kupite u Amazonovu web shopu. Tako će Amazon, osim mogućnosti povećanja zarade zahvaljujući rastrošnim impulsivnim kupcima, osigurati i dodatne informacije o klijentima, budući da je aplikacija povezana s Amazonovim serverom.

Osnovna verzija Fire Phonea, sa 32 gigabajta, koštati će u SAD-u oko 200 dolara uz dvogodišnji ugovor s AT&T-jem. Toliko AT&T naplaćuje i za verziju iPhone 5S sa 16 gigabajta te Samsung Galaxy S5. Bez ugovora telefon bi koštao 649 dolara. Stručnjaci upozoravaju da bi se, unatoč nekim jednstvenim mogućnostima Fire Phonea, Amazon na tom kompetitivnom terenu mogao spotaknuti, što se dogodilo i kompanijama koje su tu daleko udomaćenije. S tabletom Kindle još nisu napravili pravi prodor, a dodatni problem sa smartphoneom mogao bi biti i Amazonov softver.

Naime, sada imaju u ponudi 240 hiljada aplikacija, ali mnoge su ocijenjene kao loše verzije popularnih aplikacija s Google Playa. Amazonov adut je ipak to što kupcima telefona poklanja 12 mjeseci usluge Prime, koja inače košta 99 dolara, što uključuje i brzu dostavu kupljene robe. Također, broj korisnika pametnih telefona raste i približava se dvije milijarde, pa ako ugrabe i mali dio tržišta, moglo bi im se isplatiti.





Oznake: Amazon ,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!