Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Pojedine banke naplaćuju i provjeru stanja računa na bankomatima. Tvrde da time pokrivaju samo osnovne troškove, a klijenti - da na njima zarađuju. 

Prijedorčanka Sandra Gačić neprijatno se iznenadila kada je saznala da je svaku njenu provjeru stanja na računu banka naplatila. Kaže da je klijent jedne banke skoro 20 godina, što podrazumijeva da mjesečno plaća korištenje računa, pa je iznenađena što korištenje bankomata nije besplatno. 

Međutim, nije. I to još od početka 2014. godine. Gačićeva je klijent NLB banke, u kojoj tvrde da su klijente na vrijeme upoznali s uslovima korištenja ove usluge. Omogućili su, kažu, da stanje na računu klijenti mogu provjeriti bez naknade, putem web servisa ili izvoda iz banke
Prilikom uvođenja te naknade bilo je žalbi nekolicine korisnika koji su imali veoma česte upite u stanje na računu, dnevno, pa i više puta tokom mjeseca, kaže Nenad Kovačić iz NLB banke

Međutim, da priča kako banke zarađuju na svojim klijentima i nije baš nerealna, pokazuju podaci Banjalučke berze. Banke sa sjedištem u Republici Srpskoj uvećale su prihode od naknada i provizija u prošloj godini za 4,6 miliona KM. Ekonomisti smatraju da provizijama smanjuju gubitke na kamatama. 

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

 Očigledno, banke su s jedne strane organizacije koje ne prave dovoljno prometa, posla i zarade iz svog osnovnog djelokruga aktivnosti, tako da su sad pronašle mnogo lakši i jednostavniji način, a po sve nas skuplji, da prikupe novac, a to je da uzimaju naknade za sve aktivnosti koje su besplatne i koje banku ne koštaju ništa - kaže ekonomista Zoran Pavlović. 

U NLB banci uvjeravaju - to što je bankomat njihov, ne znači da je za banku besplatan. Cijenu, kažu, diktiraju VISA i MASTERCARD sistemi - koji su od početka godine podigli cijenu za 5 feninga.

Ekonomisti kažu - sve je to dio poslovne politike banaka, a klijenti će se rukovoditi po sistemu - idem tamo gdje mi je jeftinije.

 





Oznake: NLB Banka dd ,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!