Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Kreditna kartica nam nikako ne smije biti osnovno sredstvo preživljavanja. Lažno održavanje standarda koje sebi možda ne možemo priuštiti nas najčešće vrlo skupo košta. Kreditna kartica je jedan od najskupljih proizvoda banaka jer kamate nerijetko dosežu i do fantastičnih 30 odsto.Kada na to dodamo naknade za godišnju članarinu, naknade za podizanje gotovine, konverzije itd. naš izvod po kartici neprekidno raste.

                                        


Pravilo broj 1 
Planiranje potrošnje u okviru kućnog budžeta i vođenje evidencije potrošnje po kartici

Koliko god bilo sve teže preživjeti i razvući platu tokom tekućeg mjeseca, upravo planiranje potrošnje i kupovine je ono što nas sve spašava od trošenja onoga što nemamo u našem novčaniku.Neplanirane kupovine radi zadovoljenja osjećaja da sebi i dalje možemo priuštiti poneki luksuz, najčešće će nas koštati mnogo više od onoga što realno možemo da plaćamo. Istovremeno, vođenje evidencije potrošnje po kreditnoj kartici je prva i osnovna stvar koju svako mora naučiti. Bez obzira na mjesečne izvode koje redovno dobivamo iz banke, samo uz sopstvenu evidenciju možemo planirati potrošnju, redovno otplaćivati rate i pri tome ostati u okviru svoga budžeta.


Pravilo broj 2 
Ne kupujte hranu i kućne potrepštine kreditnom karticom

Iako kreditna kartica nije ček na koju se upisuje datum dospijeća, ovdje važi isto pravilo kao i kod čekova. Kupovina hrane koju ćete naknadno otplaćivati otplatom 5 odsto od potrošenog iznosa je zamka iz koje se teško izlazi. Ukoliko sada odete u prodavnicu i na hranu potrošite 300KM koje ćete platiti kreditnom karticom, računajte da ćete tu hranu plaćati banci možda i nekoliko narednih mjeseci iako ćete je potrošiti već za desetak dana. Pri tome ćete na pomenuti iznos novca sve mjesece plaćati banci kamatu.


Pravilo broj 3

Ne koristite kreditnu karticu za lagani pristup gotovini

Iako je kreditnom karticom moguće podići gotovinu, ovo je najskuplja opcija korištenja kartice. Sam kreditni limit je odobren uz plaćanje kamate banci koja je jedna od najskupljih u paleti bankarskih proizvoda.Model obračuna minimalnog iznosa za uplatu podrazumijeva da se u ukupnu potrošnju uračunavaju i naknade za članarinu, održavanje, kao i naknade za podizanje gotovine na bankomatima ili šalterima banaka. Ovaj model naravno na sve još povlači i obračun kamate, jer se kamata obračunava na neplaćeni dio duga.  Kada sve saberemo i oduzmemo gotovina koju podignemo kreditnom karticom je mnogo skuplja od recimo gotovine koju trošimo ako uzmemo keš kredit.





Oznake: Vodiči ,
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!