Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Europska komisija i sporazum o okončanju roaming troškova

Brisel, 30 jun 2015

Ogroman telefonski račun uništava budžet vašeg godišnjeg odmora, Internet konekcija ne ispunjava obećano:
ta iskustva će uskoro biti stare uspomene u EU.

Gotovo dvije godine nakon što je Evropska komisija iznijela svoj prijedlog za telekomunikacije jedinstvenog tržišta, sporazum je potvrđen u Evropskom parlamentu i Vijeću. Danas je postignut kompromis na završnim pregovorima između tri institucije (tzv 'trojni' sastanak).

To predviđa kraj roaming troškova u junu 2017. godine.

Kada putuju kroz EU, žitelji i korisnici mobilnih telefona će platiti istu cijenu kao kod kuće, bez dodatnih troškova roaminga.
Također, inicijativa prava net neutralnosti štiti pravo svakog građanina Evropske unije za pristup Internet sadržaju, bez diskriminacije. Ove mjere će biti potvrđene i zakonima do ambicioznog remonta telekoma EU u 2016. 

Za deset godina, Komisija je kontinuirano radila na smanjenju troškova roaminga unutar EU. Cijene za roaming pozive, SMS-a i podatke su pale za 80% u odnosu na 2007. Transfer podataka u romingu je sada i do 91% jeftiniji u odnosu na 2007. godinu.
Sa današnjim sporazumom roaming troškovi će prestati da postoje u EU od 15. juna 2017. godine.

Potrošači će platiti istu cijenu za pozive, SMS i mobilne podataka gdje god putovali kroz EU. Pozivanje prijatelja ili člana porodice kada ste kod kuće ili u nekoj drugoj zemlji EU, neće napraviti razliku na vašem telefonskom račun.

Za ukidanje roaming troškova niz tehničkih uslova će morati biti ispunjeno. Komisija je u potpunosti posvećena implementaciji tih uslova vodeći računa da je kraj roaming troškova operativan od prvog dana važenja.

Već od aprila 2016. godine, roaming će postati još jeftiniji: operateri će biti u mogućnosti naplatiti mali dodatni iznos za domaće cijene do 0,05 € po minuti poziva i 0,02 € po poslanoj SMS poruci, a 0,05 € po MB podataka (bez. PDV-a). 

Garantovano pravo na slobodni Internet

Današnji sporazum također garantuje po prvi put princip neutralnosti mreže u pravu EU: Korisnici će imati besplatan pristup sadržaju po svom izboru, oni neće biti nepošteno blokirani ili usporeni, i plaćanje po prioritetu neće biti dozvoljeno.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača telefonskih i internet usluga - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

To znači da, na primjer, pristup Interneutu neće biti nepravedno sporiji manjim korisnicima u odnosu na veće kompanije.  Neće postojati barijere i odluke kojem sadržaju možete ili ne možete pristupiti.

U otvorenom internetu, sav promet će biti jednako tretiran, uz stroge i jasno identifikovane javne interese koji su izuzeci (kao što su sigurnost mreže ili borba protiv dječje pornografije)..


Paralelno s tim, pristup internetu provajderi će i dalje biti u mogućnosti ponuditi specijaliziranim uslugama visokog kvaliteta, kao što su Internet TV i nove inovativne aplikacije.
EU će imati najbolja i najobuhvatnija pravila otvorenog interneta u svijetu, zajedno sa jakim pravima krajnjeg korisnika kako bi se osiguralo da korisnici zaista i dobiju ono što plaćaju. Ova pravila će postati stvarnost u svim državama članicama čim se tekst zakona ozvaniči  30. aprila 2016. godine.
Ova zajednička internet pravila će se izbjeći fragmentacija na jedinstvenom tržištu, stvarajući pravnu sigurnost za poslovanje i olakšavajući rad preko granica.

Sljedeći koraci

Nakon današnjeg političkog sporazuma, tekst će morati da se formalno odobrei od strane Europskog parlamenta i Vijeća. Tada će biti preveden na sve jezike EU. Nakon toga će biti objavljen u Službenom glasniku i službeno će stupiti na snagu.





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!