Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Autor: Lejla Softić, dipl.oec. 

 

"Razmišljajte kao čovjek od akcije, djelujte kao čovjek od misli. "

- Henry Bergson

Trgovanje kriptovalutama je izazovan poduhvat, a naslovi tekstova kao što je: 'SUNOVRAT Bitcoin Bitkoin za 48 sati izgubio 1.000 dolara na vrijednosti, pad i eteruma, ripla...', a zatim nakon par dana: 'RAST BITKOINA Do 2020. dostići će vrijednost od 250.000 dolara?' za 'prosječnog' poznavaoca digitalnih valuta može izgledati kao turbulentno tržišno dešavanje, ukoliko se kao najveći problem na ovom tržištu navodi anonimnost prilikom trgovanja, gdje postoje pojedinci koji imaju 'ogromne' svote kriptovaluta u svojim rukama i koji bi mogli svojom jednom transakcijom da poremete tržište.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

 Burze i mjenjačnice[1] su mjesta (večinom platforme) gdje korisnici mogu kupovati, prodavati i trgovati kriptovalutama. Kao i sa tradicionalnim valutama, moguće je trgovati bitcoinom, ethereumom, litecoinom i raznim ostalim kripto valutama u industriji. Trgovanje kriptovalutama ima isti koncept kao i trgovanje tradicionalnim valutama poput američkog dolara ili eura… Jedina je razlika što ovdje trgujete bitcoinom i takozvanim altcoinovima kao npr. litecoin, ethereum, ripple.

 

U današnje vrijeme pristup financijskim tržištima postao je dostupan svima, a odvija se preko specijaliziranih trgovačkih platformi. Prilikom investiranja, prvo je potrebno temeljito se educirati. Bez kvalitetne edukacije, pravilnu investicijsku odluku je teško donijeti. Pri ulasku u bilo kakvu investiciju treba znati dvije stvari: koliki je mogući rizik i kolika je moguća zarada. Mali ulagači u kriptovalute zanemaruju veliki rizik i oscilacije u cijeni digitalnih valuta, koje niti jedan iskusni investitor ne želi. Ulaganje u kriptovalute zvuči primamljivo, ali tu su i druge mogućnosti koje, iako nemaju godišnji rast od 1.000%, pružaju vrlo kvalitetan investicijski izbor.

Tržište kriptovaluta ne predstavlja naročitu ugrozu za cijeli financijski sektor. Ukupna vrijednosti tog tržišta od 300 milijardi dolara, čini tek mali djelić, primjerice, tržišta zlata, koje pak čini 10 posto ukupnog svjetskog tržišta dionicama. Koliko je tržište kriptovalutama slikovito je prikazano sa primjerom gdje je bogatstvo npr. Jeffa Bezosa procijenjeno na 150 milijardi dolara, a to znači da bogatstvo jednog čovjeka čini polovicu cijelog kriptotržišta.

 Puno analitičara tvrdi da je Bitcoin u stanju zvani “Bubble”- mjehur koji će kada - tada puknuti. Drugi stručnjaci smatraju da je Bitcoin uspio i prebrodio 'bubble' faze te slične nestabilnosti. Ako je Bitcoin u mjehuru onda je već 9 godina otkad postoji. Istina sve više ljudi svaki dan kupuje ili pokušaju kupiti Bitcoine.

Kako je ograničen broj i trenutno se svaki dan izrudari 1.800 novih Bitcoina koji se izgeneriraju i puštaju u opticaj, kripto investitorima se preporučava slijedeće:

·       uloženi novac rasporedite na više kriptovaluta;

·       istražite i procijenite sami u što želite uložiti;

·       kupite 'jeftino', prodajte 'skupo';

·       odredite iznose i količine koje želite ponovno vratiti u fiat valute;

·       za dnevno trgovanje isplati se koristiti automatiziranog bota (softver) koji će pratiti cijene, te prodavati i kupovati za vas.

 Transparentno i integrisano tržište digitalnim valutama dovodi do većeg povjerenja u digitalnu imovinu na globalnom tržištu, a pozitivni primjeri i iskustva globalnih brendova koji ulažu u razvoj vlastitih platformi za plaćanje kriptovalutama imaju za cilj da stabiliziraju tržišna kretanja u ovoj oblasti.

 Jedan od optimističnih primjera na tržištu digitalnih valuta, za 'prosječne' poznavaoce kriptovaluta, je informacija da je npr. Starbaks uspostavio platformu za kupovinu njihovih pića bitkoinom. Ova informacija daje nadu da kriptovalute imaju i svoju drugu namjenu, osim trgovanja, jer je renomirani globalni brend odlučio da uspostavi vlastitu platformu za bitkoine i druge kriptovalute, koji će se pretvarati u američke dolare(USD), te tako koristiti za plaćanje svih produkata iz Starbaksove ponude.

Iako je među onima koje su najprepoznatljivije i vjerojatno najviše spominjane kriptovalute Bitcoin, ova digitalna valuta je po pitanju privatnosti istovremeno i prava 'noćna mora'. Kako je pitanje privatnosti veoma važno za kriptovalute, to su kripotvalute koje najviše štite privatne podatke svojih korisnika: Monero i Aeon. Iako se ne mogu mjeriti s Monerom i Aeonom, među ostalim kandidatima na ovoj listi našli su se: Dash, Verge i ZCash.

Zaključak

Ulaganje u kriptovalute ima svoje prednosti i nedostatke. Kriptovalute se osim za investiranje posmatraju i sa stanovišta njihove inovativnosti odnosno disruptivnosti ovih inovacija u oblasti finansija, te novih načina na koji primjena blockchain tehnologije utiče na (finansijsko) tržište.

 Sigurnosni aspekti primjene i trgovanja kriptovalutama i dalje će biti tema broj jedan u svim medijima, ali pri tome ne treba zaboraviti da (digitalni) mediji imaju zadatak objektivno izvještavati i informirati javnost. Senzacionalistički naslovi u digitalnim medijima, možda će privući pažnju pojedinih čitalaca – tragalaca za senzacijama. 'Prave' informacije o aktualnim trendovima na tržištu digitalnih valuta 'prosječan' poznavalac kriptovaluta, koji želi da sazna nešto više o ovoj temi mogu se pronaći na specijaliziranim poslovnim portalima iz oblasti finansija i investicija.

U odnosu na region, na BH tržištu još uvijek ne postoje specijalizovni digitalni mediji koji bi domicilnom čitateljstvu i investitorima omogućili da saznaju osnovne informacije o trgovanju kriptovalutama i aktualnim trendovima u ovoj oblasti. To je samo jedan od pokazatelja o BH trendovima na tržištu digitalnih valuta.

Pitanje je vremena i interesa kada će domicilni investitori, ali i 'prosječni' poznavaoci kriptovaluta prepoznati značaj globalnih trendova na tržištu digitalnih valuta. Do tada ostaje nada da će pojedinci sa ovih prostora, koji prate globalne tržišne trendove i njihov uticaj na domicilno tržište, biti lučonoše i glasnici 'pozitivnih' vijesti ne samo u oblasti primjene digitalnih valuta za (poslovni) razvoj, nego i generalno primjene globalnih trendova u svim poslovnim sferama, kao jedne od mogućnosti za praktičnu primjenu digitalnog poslovanja u 21. stoljeću.

 


[1] SoftConsulting s.p. Tuzla,Trg slobode 16 ( BIT Centar), 750000 Tuzla, e-mail: [email protected]

[2] Izvor: https://crobitcoin.com/burze-i-mjenjacnice/

Izvor za slike: https://novac.jutarnji.hr/novi-svijet/u-ocekivanju-odluke-o-trgovanju-kriptovalutama-na-burzi-vrijednost-bitcoina-napokon-raste/7656108/ i http://www.poslovni.hr/burze/bitcoin-se-probio-na-burzu-hoce-li-ga-financijasi-srusiti-335289





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!