Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Kada kupujete novi automobil pred vama su tri načina plaćanja: gotovina, kredit ili lizing

Ako niste među tim sretnicima kupovine za gotovinu dilema se svodi na kredit ili lizing?

O kupovini vozila na kredit se manje više sve zna, kredit će vam biti odobren u zavisnosti od vaše kreditne sposobnosti i na osnovu garancija koje ponudite. Ukoliko je iznos kredita manji možete proći i bez komplikovanih oblika garancija kao što su ručna zaloga na vozilo, žirant ili hipoteka. 

Obratite pažnju na kamatne stope i načine na koji se trošak kredita skriva

Kredit sa 0% kamate ne znači da je kredit besplatan već je trošak kreditiranja uračunat u cijenu vozila, a to lako možete saznati pitanjem koja je cijena za keš kupovinu. 

Prednost u odnosu na lizing bi bio to da, ukoliko ne garantujete vozilom za dobijeni kredit, ako poželite da ga prodate to možete u bilo kom trenutku da uradite bez obzira na to da li ste kredit otplatili. 

Sa druge strane, lizing je djelimično oslobođen garancija. Biće potrebno da dokažete vašu kreditnu sposobnost ali nije potrebno da garantujete za lizing uslugu, jer je pravno gledano vozilo u vlasništvu lizing kompanije sve dok ga ne isplatite u potpunosti. Time se lizing kompanija štiti protiv eventualnog neplaćanja rata lizinga i odustanka klijenta. U tom slučaju će lizing kompanija imati svo pravo da vam oduzme vozilo jer je ono ionako u vlasništvu lizing kompanije a i vi ste se potpisivanjem ugovora pristali na takav scenario.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Lizing može biti dobar izbor uslijed manje administracije ali zamka može biti prilikom konačne otplate. Zato tražite da vam objasne svaki trošak kako bi znali koliko treba da platite do momenta kada vozilo postaje vaše. Sve ove računice morate imati i u pisanoj formi jer su tako obavezujuće za lizing kompaniju. 

Uporedite isplativost kredita i lizinga poredeći tri iznosa svake opcije: koliko morate da platite u startu, koliko će vas koštati mjesečno i koliko će vas ukupno koštati vozilo na kraju saradnje sa bankom ili lizing kompanijom.





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!