Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Prema izvještaju Evropskog udruženja banaka, BiH nije ispunila standarde za kontrolu finansijskih tokova, a prema riječima profesorice Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azre Hadžiahmetović, kompletan proces je vrlo destimulativan za strane investitore, a posebno za ekonomsku aktivnost naše zemlje.

"Stanje se može loše odraziti na BiH, a banke će sada biti mnogo opreznije i s obzirom na povećani rizik da će se bankarsko poslovanje na neki način otežati i povećati svoju cijenu odnosno preliti na ostale korisnike bankarskih usluga, riječ je o dosta lošoj poruci, ne samo iz bankarskog i finansijskog poslovanja, nego i generalno ekonomije BiH. Ovo je mnogo destimulativno za strane investitore, posebno za ekonomsku aktivnost naše zemlje. Moglo se ovo i spriječiti i to donošenjem odgovarajućih zakonskih propisa, odnosno prilagođavanjem propisa evropskom bankarskom poslovanju, sprečavanjem pranja novca, finansiranja terorističkih organizacija itd", kazala je Hadžiahmetović  i dodala da nam ovako nešto nije trebalo posebno u fazi približavanja BiH Evropskoj uniji (EU).

Prema riječima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, neke evropske zemlje, odnosno njihove banke već blokiraju račune iz BiH, a posebno se to ističe u Njemačkoj. To praktično znači da evropske banke odbijaju saradnju s bosanskohercegovačkim bankama, a njemačka Deutsche banka za samo nekoliko dana stopirala je uplate i isplate bosanskohercegovačkih banaka.

"Očigledno je da će nakon Deutsche Banke i ostale krenuti istim putem i stornirati račune banaka sa sjedištem u BiH. Samo smo trebali izmijeniti nekoliko članova entitetskih zakona i napraviti spisak nevladinih udruženja te ga javno objaviti", rekao je Mektić.

Upitno je sada kako će bh. banke poslovati te kako će se stanje odraziti na kompanije koje imaju transakcije u zemljama EU. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da da je situacija veoma ozbiljna te da je nastala zbog neslaganja entitetskih vlada kada je riječ o promjeni zakona.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

"Upravo zbog navedenog smo kao država završili na 'crnoj listi', a upozoravani smo posljednju godinu dana više puta. To nije pitanje koje je sukob interesa ili sukob na nivou BiH, već zahtjev koji nam je postavila međunarodna organizacija koja vodi brigu o tome da se novac ne koristi za potrebe terorističkih organizacija niti bilo kakvih drugih aktivnosti. Nevjerovatna je neodgovornost entitetskih vlasti s obje strane i Vijeća ministara koji nisu insistirali da se pitanja riješe kako BiH ne bi stigla na 'crnu listu'. Sada kad smo tamo i pridružili se ostalim zemljama, takav stepen neodgovornosti koji bi morao biti na svaki način kažnjen - problem će imati svi u BiH. Svaki transfer ili uplata će biti provjeravani i bit ćemo u nemilosti birokratije, što oduzima vrijeme", naglašava Pavlović i dodaje da će to poseban problem predstavljati onima koji trebaju platiti ili primiti novac.

Naš sagovornik smatra da postoje i ekstremne situacije kada novac ne bi mogao stići u našu zemlju. 

"Neodgovornost polazi od Vijeća ministara BiH koje je moralo insistirati da se entitetski ministri usaglase pa ako treba da to traje i mjesecima, ali da se riješi i da se ovo ne desi, jer je zaista poražavajuće. Visok nivo odgovornosti imaju izabrani dužnosnici", zaključio je Pavlović.





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!