Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Kupovina stana za mnoge je naše sugrađane doslovno misija nemoguća. Kada je riječ o gradovima, većina živi u stanovima koje su „zaradili“ u prošlom sistemu, u manjim mjestima živi se u kućama koje su vlasnici sami gradili, a manji je broj onih koji su u stanju priuštiti nekretninu.

 

Posebno je porazan podatak objavljen prošle godine koji kaže kako mladi, u prosjeku, moraju raditi tačno deset godina za svoju prvu nekretninu, a i to pod uvjetom da štede kompletnu plaću.

Statistika je također neumoljiva: čak 90 posto mladih sebi ne može priuštiti kupovinu stana...

No, za rijetke koji mogu, analizirali smo stanje na tržištu, te vam donosimo nekoliko važnih savjeta, kao i detalje procedure koje bi svaki budući vlasnik nekretnine trebao znati.

Cijene stanova

Krenete li u potragu za novim stanom, prvo što će vas zanimati su cijene stanova. Logično, iste zavise od lokacije, stanja u kojem se zgrada i stan nalaze, pa čak se „cijeni“ i sprat na kojem se nekretnina nalazi.

U prosjeku, odlučite li se za novogradnju u Sarajevu (stanove u zgradama koje su tek izgrađene), za kvadrat stana platit ćete od 1.500 KM do 3.400 KM, zavisno od lokacije. U Banjoj Luci, pak, u prosjeku su cijene kvadrata novogradnje nešto niže i kreću se od 1.500 KM do 2.300 KM.

Što se tiče „stare gradnje“, cijene u Sarajevu u prosjeku su između 1.300 i 2.200 KM, dok u Banjoj Luci idu, u prosjeku, do 1.900 KM.

Odaberete li novogradnju, i to tek izgrađen stan, imat ćete i „poreznu“ pogodnost (recimo). Naime, prema našim zakonima, prvi vlasnik novoizgrađenog stana ne mora platiti porez na nekretninu, jer vlasnik u ovom slučaju plaća porez na dodanu vrijednost (PDV). Odaberete li, ipak, „starogradnju“, platit ćete pet posto od iznosa stana koji procijeni nadležna komisija. Bez ovoga nećete moći „prepisati“ stan na svoje ime.

Šta trebate znati

Kada birate lokaciju za kupovinu nekretnine, važno je razmišljati o sljedećem.

Razmotrite blizine trgovine, apoteka, bolnica – centra grada, te škola i vrtića ukoliko ste roditelji. Važno je razmišljati i o vezi s gradskim prevozom, o udaljenosti mjesta na kojem ste zaposleni, te o parking mjestima ukoliko ste i vlasnik automobila.

U tom smislu, dodajmo i da bi svakako trebalo pogledati i razvojne planove područja na kojem namjeravate kupiti stan. Takvi planovi dostupni su u općinama i gradskim upravama.

Svakako provjerite i okruženje oko stambene jedinice, te nije loše provjeriti i web-stranice lokalnih MUP-ova te provjeriti koliko se „komšiluk“ spominje u izvještajima o kriminalnim aktivnostima.

Od „dokumentacije“, obavezno dobro provjerite vlasnički list, provjerite i historiju stana, tj. da li je (i koliko puta) mijenjao vlasnika te da li postoje neki „zajednički dijelovi“. Ukoliko kupujete stan u „novogradnji“, raspitajte se o investitoru.

Detaljno se od vlasnika nekretnine raspitajte o instalacijama i njihovoj starosti, vertikalama poput dimnjaka, glavnim ventilima, pogledajte kakve su pločice, parketi, sanitarije, eklektrični i plinski bojleri, prozori i druga stolarija, stanje balkona... upitajte i kakvo je stanje s plaćanjem režija.

Finansiranje

Odabrali ste „otprilike“ do koje ste cijene spremni ići, odabrali ste i lokaciju koja vas zanima, sljedeće o čemu razmišljate jeste finansiranje.

Ukoliko niste među rijetkim sretnicima koji imaju ušteđevinu koju mogu uložiti u nekretninu, okrenut ćete se banci i kreditu.

Raspitajte se – usporedite cijene kamata u dostupnim bankama, upoznajte se s tim da li se radi o fiksnim ili promjenjivim kamatama, a važno je i da zatražite odgovor na pitanje koliko će novca banka odbiti za održavanje računa, osiguranje i sl. Recimo, ukoliko je stan koji kupujete 70.000 KM, morat ćete zatražiti veći iznos kredita jer će banka od konačne cifre odbiti određenu svotu novca.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih banaka - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Ukoliko stan ne kupujete preko agencije koja je u vlasništvu banke u kojoj dižete kredit, morat ćete platiti i procjenu tržišne vrijednosti stana, te, osim gore navedenog poreza, svakako uračunajte i taj iznos u onaj koji dižete.

Treba dodati i iznos kojim ćete platiti notara, jer svaki ugovor o kupoprodaji nekretnine mora obraditi i ovjeriti notar.

Dodajmo ovdje i da, primjerice, u Kantonu Sarajevu postoji opcija kupovine stanova, pod povoljnijim uvjetima, kojom Ministarstvo za stambenu politiku KS-a pomaže mladim ljudima već osam godina. Prema informaciji s početka godine, najviše je interesa za stanove na Dobrinji i Rosuljama, dok za stanove u Ilijašu, u kojem postoji deset stambenih jedinica, nema aplikanata. Cijena stanova u Rosuljama i na Dobrinji ugovorena je još 2008. i iznosi 1.257 KM bez PDV-a, odnosno 1.610 KM. Kada su Rosulje u pitanju, cijena je 1.570 KM, a na lokaciji u Ilijašu cijena je 1.460 maraka.

Starosnu granicu za osobe u projektu koji se odnosi na zakup stana na deset godina s mogućnošću otkupa, Ministarstvo za stambenu politiku KS-a je pomjerilo s 35 na 40 godina.

Naglasimo i da pri kupovini nekretnine u Bosni i Hercegovini kupac mora predočiti dokaz o državljanstvu, i to original lične karte ili pasoša, odnosno ovjerenu fotokopiju kod javnog bilježnika.

L.R., Radiosarajevo.ba






Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!