Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas je održala konsultativni sastanak sa predstavnicima telekom operatora: BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekom Srpske a.d. Banja Luka i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar BH, a u vezi sa provođenjem zahtjeva Predstavničkog doma PS BiH o smanjenju cijena u mobilnoj telefoniji.

Na Kliker.ba uporedite ponude svih ponuđača telefonskih i internet usluga - brzo i besplatno zatražite upit i uštedite >>

Telekom operateri imaju 14 dana da se izjasne o smanjenju cijena mobilne telefonije

Na osnovu zaključaka sa 23. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održane 12.01.2016. godine, Agencija je pokrenula proces definisanja kratkoročnih mjera koje imaju za cilj poboljšanje uslova za krajnje korisnike, te jačanje konkurencije na tržištu mobilne telefonije.

"Telekom operatori su obavezani da se u roku od četrnaest (14) dana izjasne o predloženom nacrtu mjera. Javnost će biti blagovremeno obaviještena o konačnim mjerama i datumu njihove primjene", saopćeno je iz RAK-a.

Radi jačanja konkurencije i stvaranja povoljnijih uslova za krajnje korisnike telekomunikacijskih usluga u BiH, operateri telekomunikacijskih usluga dužni su da izmijene cjenovnike tako da iznos mjesečne pretplate za sve postojeće postpaid tarifne pakete mobilne telefonije izražen bez PDV-a primijene kao iznos mjesečne pretplate sa uključenim PDV-om.

Oni su, u okviru ponude postpaid tarifnih paketa, dužni da krajnjim korisnicima ponude tarifni model sa cijenom mjesečne pretplate od najviše 10 KM (cijena sa PDV-om), u koji će biti uključeno najmanje 50 besplatnih minuta za pozive unutar vlastite mobilne mreže i 50 SMS poruka, objavila je SRNA ranije.

Setom mjera predviđeno je da telekom-operateri u okviru svih postpaid i prepaid tarifnih paketa mobilne telefonije izjednače cijenu poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži.

Predviđeno je i da u okviru svih postpaid i prepaid tarifnih paketa mobilne telefonije cijene poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inostranstvu ne mogu biti veće od graničnih cijena korištenja govorne usluge u međunarodnom saobraćaju.

Operateri će biti dužni da u okviru postpaid i prepaid tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primijene obračunsku jedinicu jedan sekund, da za prepaid korisnike trajanje računa nakon aktivacije prepaid priključka ili nakon nadoplate bonom bilo kojeg iznosa, mora vrijediti najmanje 90 dana od aktiviranja ili nadoplate, odnosno u periodu od 90 dana korisniku omogućen dolazni i odlazni saobraćaj.

Operateri će, kako je predviđeno, morati da u okviru svih tarifnih modela fiksne telefonije izjednače cijenu poziva iz vlastite fiksne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz vlastite fiksne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži.

Setom mjera predviđeno je da u okviru svih tarifnih modela fiksne telefonije usklade cijenu poziva iz fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama tako da cijena poziva iz vlastite fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama ne može biti veća od zbira cijene pozive iz vlastite fiksne mreže prema vlastitoj mobilnim mrežama i cijene terminacije u mobilne mreže.







Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!