Pojmovnik sadrži tumačenja i
pojašnjenja stručnih
pojmova.


Pojmovnik
preko 1000 različitih ponuda na jednom mjestu
  • Često ste za obilazak poslovnica i prikupljanje informacija o uslovima i ponudama trošili dragocjeno vrijeme?
  • Tražili ste pravi kredit za vas, najbolju štednju ili obavezno auto osiguranje?
  • Poredili karakteristike bankarskih kartica ili životnih osiguranja?
  • Razmatrali ste promjenu telekom operatera, internet ili TV paketa?

Na portalu kliker.ba sada birajte, poredite i kontaktirajte sve ponuđače jednostavno i brzo.
Anketa
Koliko platnih kartica posjedujete Vi lično?


Glasaj! Rezultati!

Ako ste jedan od 700 miliona mjesečnih korisnika WhatsApp-a imamo nekoliko prijedloga postavki koje bi trebali razmotriti ukoliko želite unaprijediti funkcionalnosti ove aplikacije.

Od postavke Vaših notifikacija u modus veće privatnosti do sakrivanja poruke "last seen" (poruka viđena), ovi savjeti će Vas prebaciti na novi nivo korisnika ove usluge.

Za pregled i poređenja mobilnih tarifa ili testiranja brzina Vaše internet konekcije posjetite kategoriju telekomunikacija na kliker.ba

1. Ne spašavajte sve fajlove koji vam dolaze ('incoming media.")

WhatsApp posjeduje praktičnu postavku da sve slike i videa koja primite na vaš telefon automatski i spašava, najčešće u folder albuma ili kamere. Iako su nam takvi sadržaji zanimljivi i često korisni ne znači nužno da opravdano pretrpavaju memoriju vašeg telefona.

Možete ih ugasiti u WhatsApp meniju  "Settings" , odaberite "Chat Settings" i pronađite "Save Incoming Media" opciju koju ćete ugasiti. Na Androidu ova se opcija nalazi pod "Media auto-download".

2. Sakrijte pregled poruke u notifikacijama

WhatsApp će vam dati kratki pregled dolazeće poruke u formatu push notifikacije - koja se pojavljuje na ekranu telefona. Ukoliko bi radije sakrili ovaj kratki pregled (jer često ne znamo ko bi nam i kada mogao nešto napisati dok neko u blizini može vidjeti telefon) postoji mogućnost gašenja i ove opcije.

Idite u "Settings," birajte "Notifications" i pronađite opciju "Show Preview" koju ćete ugasiti sa "off". Na Androidu ta opcija se nalazi pod "Popup notification". Sada jedna poruka kratko upozorava ko vam je pisao ali ne daje i kratki sažetak poruke.

3. Podijelite vašu lokaciju

Ako koristite WhatsApp sa željom da redovno informišete vaše kontakte o mjestima i lokacijama na kojima se nalazite onda vam je ovakva postavka sigurno jako korisna. Da bi ova funkcionalnost bila omogućena morate je prvo aktivirati tako što ćete upaliti opciju korištenja vaše lokacije.

Da bi provjerili aktiviranje ove funkcionalnosti testirajte ga tako što ćete u lijevom dijelu polja za unos poruke kliknuti na malu strelicu i "Share Location." Ako vam postavke za dijeljenje geo-lokacije nisu aktivirane pratite poruke koje će vam omogućiti aktivaciju ove opcije (nakon pokušaja slanja lokacije).

Na Androidu ćete u gornjem desnom uglu vidjeti simbol spajalice koji će vam omogućiti nekoliko opcija i funkcija - između kojih se nalazi i slanje vaše lokacije (simbol mape).

4. Sakrijte kada ste pogledali nečiju poruku ('last seen')

Vaše WhatsApp lične postavke dozvoljavaju svakom korisniku da vidi kada ste pogledali posljednju poslanu poruku ili "last seen" status. Da bi promijenili ovu postavku idite na  "Settings," kliknite "Account" > "Privacy" > "Last Seen."

Ovdje možete podešavati vaše postavke tako da samo vaši kontakti mogu vidjeti kada ste koristili aplikaciju ili da to niko ne može vidjeti.
Budite upozoreni - ako ugasite opciju "last seen" ni vi nećete moći vidjeti kada su drugi korisnici pročitali vaše poruke.

5. Automatski postavite backup podataka 

Ovu mogućnost tertirajte kao "osjetljivu". WhatsApp može automatski da čuva sve vaše poruke što dakle možete iskoristiti po potrebi.

Ideite na "Settings" > "Chat Settings" > "Chat Backup." Odavde možete birati  "Auto Backup" za čuvanje prepiski i poruka na vaš iCloud račun dnevno, sedmično ili mjesečno. Na Androidu je ta opcija nazvana "Backup convesations."





Oznake:
Slični članci
   
Svi vaši komentari i prijedlozi na sadržaj, izgled i funkcionalnosti portala su dobrodošli - pišite nam!